Gençlerde Akıl SaÄŸlığı Sorunlarındaki Artış Alarm Veriyor!

Dünyada genç kuÅŸaklardaki bunalım derinleÅŸiyor. Bir çok nedeni var: Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi, iÅŸ bulma, daha doÄŸrusu bulamama sıkıntıları, sosyal medya mecraları ve kuÅŸaklar arası eÅŸitsizlikler…

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“The Lancet” adlı tıp dergisinin oluÅŸturduÄŸu bir bilim ekibinin araÅŸtırmasına göre, yukarda saydığımız nedenler tüm dünyada genç kuÅŸakların akıl saÄŸlığını olumsuz etkiliyor. Gençlerin akıl saÄŸlığının en az 20 yıldır gerilediÄŸi sonucuna varılan araÅŸtırmada, tüm ülkelerin yönetimlerine çok acil önlem almalar ve genç kuÅŸaklara çok daha fazla ilgi ve önem vermeleri çaÄŸrısında bulunuluyor.

 

AraÅŸtırmayı yürüten ekibin başı olan Avustralyalı psikolog Profesör Patrick McGorry, “Tüm dünyada en önemli saÄŸlık sorunu bu. Halk saÄŸlığının kötüleÅŸmesi baÅŸka alanlarda, örneÄŸin diyabet ve kanserde olsaydı, hükümetler çoktan harekete geçerdi” dedi.

 

Rakamlar ürkütücü: 10-24 yaÅŸ aralığındaki gençlerin en az yüzde 45’i akıl saÄŸlığı sorunu yaşıyor, ancak dünya genelinde saÄŸlık bütçelerinin sadece yüzde 2’si bu sorunun tedavisine ayrılıyor. En zengin ülkelerde bile bu sorunun tedavisi için gerekli kaynağın yarısından azı saÄŸlanabiliyor.

 

Profesör McGorry, yukarda sayılan nedenlerin en önemlisinin küresel ekonomik sistem olduÄŸunu belirtiyor:  “Her ÅŸeyi mal olarak gören neoliberalizm, toplumsal dayanışma baÄŸlarını ortadan kaldırdı. Bireycilik ve acımasız rekabet, aile baÄŸlarını bile çökertti. Kamu hizmetlerini dibe vurdurdu. Topluma faydası olmayan, tam tersine zarar veren sanayileri ve ÅŸirketleri teÅŸvik etti. Özetle genç kuÅŸaklar geleceÄŸe umutla bakamıyorlar. Bu da onları depresyona sürüklüyor. Depresyon da akıl saÄŸlığı sorunlarını tetikliyor.”



Etiketler: