EYT Nedir? EYT Şartları Nelerdir? Yaş Sınırlaması Olacak Mı? İşte Detaylar!

EYT nedir? EYT'de şartlar ne olacak? Yaş sınırlaması olacak mı? Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı 26 Aralık'ta toplanmaya hazırlanırken, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yapılacak toplantıda önemli kararların alınması bekleniyor. Peki EYT nedir? EYT'de şartlar ne olacak? Yaş sınırlaması olacak mı? Cevaplar haberimizde..

 

EYT nedir? EYT'de şartlar ne olacak? Yaş sınırlaması olacak mı? Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı 26 Aralık'ta toplanmaya hazırlanırken, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yapılacak toplantıda önemli kararların alınması bekleniyor. Peki EYT nedir? EYT'de şartlar ne olacak? Yaş sınırlaması olacak mı? Cevaplar haberimizde..

 

Sabah’tan Mete Dirice’nin haberine göre; EYT yasası için düğümü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı milyonların beklediği EYT çalışmasında ince eleyip sık dokuyor. Peki EYT kimleri kapsayacak? EYT'de yaş şartı olacak mı? Öte yandan EYT'den yararlanacak kişi sayısında yeni rakam belli oldu.

 

EYT NEDİR?

 

Yasalarımıza göre bir vatadaşın emekli olabilmesi için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi olarak 3 şart bulunuyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşların emekli olabilmesi için yaş şartı bulunmuyordu. Bu tarihte yapılan düzenleme ile emeklilik hakkı elde edilebilmesi için sigortalılık süresi ve prim gününe yaş şartı da eklendi. Kamuoyunda EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar kavramı böyle oluştu. Milyonların merakla beklediği EYT düzenlemesi ile bu konu mesele olmaktan çıkacak.

 

EYT'DE SONA YAKLAŞILDI

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan meselenin çözümü için doğrudan talimatını verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2022 yılının ikinci yarısında EYT düzenlemesi için çalışmalarını hızlandırdı ve sona yaklaştı. Yaş şartının tamamen kalkması durumunda prim günü ve sigortalılık süresini doldurmuş kişi sayısının Ocak ayında 2 milyonu geçeceği bildirildi.

 

YASADAN FAYDALANACAK KİŞİ SAYISI 5,7 MİLYONA YÜKSELDİ

 

Haziran ayı itibarıyla 4 milyon civarında olduğu ifade edilen EYT düzenlemesinden faydalanabilecek kişi sayısının da Bakanlığın tespiti sonrası 5,7 milyon civarına yükseldiği bildirildi.

 

EYT'LİLERİN YAŞ ORTALAMASI: 49,9

 

Emeklilikte yaşa takılanların yaş ortalaması 49,9 olurken, müracatların hala sürmesi nedeniyle rakamlar sürekli değişiyor. Örneğin, Türkiye'de SGK'ya her ay ortalama 40-50 bin kişi emeklilik başvurusunda bulunuyor.

 

EYT'DE YAŞ ŞARTI, SINIRI OLACAK MI?

 

EYT düzenlemesinde son dönemin en çok merak edilen konuların başında 'EYT yaş sınırı ne olacak' sorusu oldu. Konu hakkında Çalışma Bakanlığı teknik konularda, Hazine Bakanlığı'da bütçe konusunda çalışmalarını tamamlamak üzere. Yaş şartı konusu henüz netleşmedi. Yaş şartı konusunda kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi ve bunu kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

 

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

 

2022 yılının son Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı 26 Aralık 2022 Pazartesi günü gerçekleşecek. Kabine Toplantısı'nın saat 15:30'da başlaması ve yaklaşık 3 saat sürmesi bekleniyor. EYT yasası, 2022 yılının son Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ana gündem maddesi olacak. EYT çalışmasının bu teknik boyutunun tamamlanması için artık ince ayarlar kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati EYT düzenlemesi ile ilgili Kabine Toplantısı'nda son durumu paylaşacak. EYT'de yaş sınırı burada en çok merak edilen kısım oldu. Kabine Toplantısı'nda yaş şartının tamamen kalktığı durumda özel sektöre ve kamuya yansıyacak yükün değerlendirilerek son hesapların yapılması bekleniyor.

 

EYT'LİLER O SAATE KİLİTLENDİ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine'de verileri ve görüşleri dinledikten sonra yaş sınırı konusunda kararı açıklayabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın akşam saat 19:00 civarında Kabine Toplantısı'nda alınan kararları duyurması bekleniyor. EYT şartları ve yaş sınırı ile ilgili detayların 26 Aralık günü Kabine Toplantısı veya aynı hafta için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklaması bekleniyor.