Evren Devrim Zelyut Ve Remzi Özdemir'den Çarpıcı Dolar Yorumu! Oyunun Sonu!

Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla ve yorumlarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ünlü ekonomist ve gazeteci Remzi Özdemir ile Evren Devrim Zelyut, Avrasya Yatırım Youtube kanalında dolar kuruyla ilgili yaşanan sıkıntıları masaya yatırırlarken dikkat çeken açıklamalar yaptılar. 

 

Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla ve yorumlarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ünlü ekonomist ve gazeteci Remzi Özdemir ile Evren Devrim Zelyut, Avrasya Yatırım Youtube kanalında dolar kuruyla ilgili yaşanan sıkıntıları masaya yatırırlarken dikkat çeken açıklamalar yaptılar. 

 

Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ünlü ekonomist Remzi Özdemir, Avrasya Yatırım’ın Youtube kanalına Evren Devrim Zelyut’un konuğu olurken dolarda efektif krizi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

 

Efektif ne demek?

 

Efektif’in ekonomi literatüründeki tanımı hazırda bulunan para demektir. Elde bulunan hazır paraların toplamı yani kağıt, ve madeni paraların nakit olarak bulunan toplam değerine ekonomide efektif denmektedir.

 

Evren Devrim Zelyut efektif dolar krizi ile ilgili şu yorumlarda bulundu.

 

Efektif’in yukarı çıkmasıyla yani Tahtakale’de Eminönü’nde dolar fiyatının yukarı çıkması tabela ile ayrışması piyasanın dolar kıtlığı yaşadığını ve dolar bulamamadan kaynaklandığını gösteriyor. Kurun değerini en iyi şekilde burada görüyoruz çünkü kamu müdahalesi olmuyor. Burada 3 TL ve üzeri fark efektifte kriz yaratır.

 

Bunun devam etmesi halinde yani tabela ile efektif arasındaki fark açıldığı zaman yüklü bir faiz attırımı beklenebilir.

 

Efektif krizi için kur krizinin yoğun bakımı hali tanımının yapıldığı programda Remzi Özdemir dolar için şu açıklamaları yaptı.

 

Bunun benim için önemi devletin paranın değerini belirleme gücünü yitirdiğini gösterir. Efektif krizi her ülkede olabilir. Normal bir ülkede de olabilir. Burada boyutuna bakmak lazım bu krizin. Türkiye’de kayıt olarak dolarımız vardır ama sokakta nakit sıkıntısı vardır. Burada FED’e bildirimde bulunulur. En yakın matbaa Frankfurt’tadır bize göre. İlk uçakla üç saat içinde o para gelir. Ama bunun için kağıt üzerinde de olsa dolar olması lazım. Bizim için efektif krizi olduğunda bunu söyleyemeyecek, uçak yollatamayacağız. İşte sorunun ana kaynağı burada yatıyor.

 

Bu durumun işaretleri vardı. Neydi bu işaretler? Şirketlerin istediği kadar döviz bulamaması, şirketlerin döviz satmak istediğinde döviz bürosu, özel banka ya da kamu bankasının cari fiyattan daha yüksekten alması, özellikle döviz bürolarında o makasın ciddi derecede açılmasıdır. Bunlar çok ciddi işaretlerdir. Peki şuan Türkiye’de bu işaretler var mı? Evet kısmen bu işaretleri görüyoruz.

 

Oyunun sonu!

 

Turizm’e, Kur Korumalı Mevduat ve Borsa’ya çok güvenildi. Emekli fonlarından yüklü alımlar yapıldı. Bunlarla yüksek kazandıran borsaya yabancılar yatırım yapacaklar sanıldı. Ama bunlar bu tip duygusal insanlar değiller. Yabancılar çekilirken, dövizi aşağıya çektiler ve resmen bunu desteklediler. Birkaç gün sonra Türkiye efektif krizini konuşacak. Bu krizin maalesef çözümü yok. En az 50 milyar dolar lazım. Nakit, Swap ile olmaz. 50 milyar dolar sıcak para gerekecek. Bunu yapamazlar sadece IMF ile olabilir. Bu nedenle oyunun sonu diyorum.

 



Etiketler: