Dünyada Kolera Aşısı Stokları Tükendi!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilaç firmaları tam kapasiteyle üretim yapmalarına talep piyasaya verilenin çok üstüne çıktığı için, ağızdan alınan kolera aşıları stoklarının tümüyle bittiğini açıkladı.

 

DSÖ stokların tükenmesinin hastalığın yayılmasını önleme çabalarında ciddi bir sorun oluşturduğunu bidirdi, şu açıklamayı yaptı: “14 Ekim 2024 tarihi itibariyle koleraya karşı ağızdan alınan aşılar tümüyle bitti. Bu, hem salgın hastalığın artışını, hem de başka bölgelere ve ülkelere yayılmasını önleme çabalarını ciddi ölçüde aksatıyor.”

 

Her ne kadar aşı üretme çabaları tam kapasiteyle devam etse de, talebin arzın üstünde olması nedeniyle, bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. DSÖ, son 1,5 ayda Bangladeş, Sudan, Nijer, Etyopya ve Birmanya’dan yoğun aşı talebi geldiğini duyurdu. Bu taleplerin toplamı 8,4 milyon doza ulaştı, ancak 7,6 milyon doz tedarik edilebildi.

 

DSÖ bu yıl Eylül ayı sonuna kadar 439 bin 724 kolera vakası tespit edildiğini, bunlardan 3 bin 432’sinin ölümle sonuçlandığını duyurdu, “Her ne kadar vaka sayısı 2023’e göre yüzde 16 düşüş gösterse de, ölümlerde yüzde 126 artış olması kaygı veriyor” dedi.

 

Son olarak Nijer ve Tayland’da kolera tespit edilmesiyle, vaka görülen ülke sayısı 30’a çıktı. Ve şimdi 31’inci ülke: Kolera Lübnan’a da sıçradı. Savaş koşulları nedeniyle. Çünkü yeterli sağlık hizmeti verilemiyor.



Etiketler: