Dünya'nın Uydusu Ay'da Hava Durumu Nasıl?

Şu anda Ay’da koloni kurmak biraz hayal gibi görünüyor ama gelecekte dünyamızın uydusuna uydusuna düzenli ve yoğun seferler düzenleneceğini söylemek hiç de gerçek dışı bir senaryo olmayacak.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Peki, Ay’a gitmek, hatta yerleşmek Akdeniz kıyılarında tatil yapmak gibi ılıman bir ortamda mı olacak, yoksa Kutup soğukluğunda mı?

 

Elbette, televizyonların veya meteoroloji sitelerinin günlük hava bültenlerinde Ay’ın kuzey veya güney kutuplarındaki hava sıcaklığıyla ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor. Ancak NASA’nın (ABD Uzay ve Havacılık Dairesi), ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) veya Roscosmos’un (Rusya Uzay Ajansı) internet sitelerinden güncel verilere ulaşmak mümkün.

 

Hemen belirtelim: Ay’da hava sıcaklığının kaç derece olduğunu kesin olarak belirlemek öyle kolay bir şey değil. Çok hassas ölü aletleri gerekiyor. İşte burada NASA’nın “Diviner Lunar Radiometer Experiment” devreye giriyor. Ay’ın yörüngesine yerleştirilen bir uzay aracının termal kamerayla ısı ölçümü yapmasına dayanan bir robot programı bu.

 

Bu programın verileri incelendiğinde, Ay’da gündüzleri havanın sıcak, hatta çok sıcak olduğu görülüyor: 120 santigrat derece. Geceleri ise tam tersi: Eksi 130 santigrat derece!

 

Hepsi bu kadar değil. Dünya’da olduğu gibi Ay’da da sıcaklıklar tüm bölgelerde aynı değil. Kutuplar daha da büyük soğukluk rekorları kırıyor. Örneğin, Ay’ın Kuzey Kutbu yakınlarında bulunan Hermite kraterinde ısı eksi 130 santigrat derece olarak ölçüldü.