1000 Yılda Bir Fotoğraf Çekecek Kamera Geliştirildi!

ABD’de gerçekten sıra dışı bir cihaz geliştirildi: Arizano eyaletindeki Tucson kentinin fotoğrafını çekecek bir kamera. Özelliği: Bin yıllık süreçte sadece bir fotoğraf çekecek olması!

 

Fenoreporter - Teknoloji Haberleri Servisi

 

Arizona Üniversitesi’nde deneysel felsefe uzmanı olan Jonathon Keats tarafından tasarlanan ve “Milenyum Kamerası” adı verilen cihazın amacı: Doğanın,çevrenin değişmesi ve bu değişimde insanın oynadığı rol ile ilgili olarak düşünmemizi sağlamak.

 

Bir başka deyişle insanlığın geleceği ve 31’inci yüzyılda dünyamızın neye benzeyeceğini anlamaya ve anlatmaya çalışmak.

 

Proje iddialı ama uygulaması daha da iddialı. Jonathon bu eşi olmayan cihazı yapmak için yüzyılları aşabilecek malzeme kullandı. Cihaz tamamlanınca Tucson kentini kuş bakışı görebileceği Tumamoc Tepesi’nde bir yürüyüş yolunun yakınlarına yerleştirildi.

 

Peki, çekeceği fotoğraf bize veya çok uzak torunlarımıza ne anlatacak? Jonathon’un yanıtı: Kentin değişmeyen taraflarını, yüzyıllar içinde hayalete dönüşmüş kısımlarını, bugün olmayıp da o tarihte olacak bölümlerini. Elbette tüm bu değişimleri biz değil çok çok uzak torunlarımız görebilecek.Tabii ilgilenirlerse. Ve tabii kamera veya bu çılgın proje bin yıl sonra ayakta kalmış olursa.

 

Çünkü çevre koşullarının değişmesi, bir deprem veya ilerdeki insanların kamerayı söküp atmaları olasılıkları her zaman için geçerliliğini koruyacak.

 

Son söz: “Milenyum kamerası”nı bugün için bir “Zaman tüneli” olarak görebiliriz.



Etiketler: