Doğalgaz'a Yeni Zam Yolda Mı? İşte Detaylar!

Doğalgaza zam mı geliyor? Piyasada işlem yapan traderlar yaptıkları araştırma sonucunda doğalgazda bu ay da artış beklerken, BOTAŞ'tan zam talebi geldi. Peki doğalgaza yeni bir zam mı geliyor? Cevaplar haberimizde..

 

Doğalgaza zam mı geliyor? Piyasada işlem yapan traderlar yaptıkları araştırma sonucunda doğalgazda bu ay da artış beklerken, BOTAŞ'tan zam talebi geldi. Peki doğalgaza yeni bir zam mı geliyor? Cevaplar haberimizde.. 

 

dogalgaza yeni zam mi geliyor

 

Doğalgaza zam mı geliyor?

 

Onedio'nun haberine göre; BOTAŞ'tan zam beklentisi geldi. Piyasada işlem yapan traderlar, her ay ilettikleri beklentilerinde bu ay da artış öngördü. Montel-Foreks’in Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından Mayıs ayı için geçerli olacak elektrik üretimi amaçlı toptan doğal gaz satış tarifesine yönelik yedi traderdan aldığı aylık değişim tahminlerinin aritmetik ortalaması %9,95 oldu. Değişim olmayacağı beklentisi anketteki en düşük, %15’lik artış öngörüsü ise en yüksek tahminleri oluşturdu. Montel-Foreks’in BOTAŞ tarifesine yönelik traderlardan aldığı değişim tahminleri geçen ay %11,06 olurken, BOTAŞ, Nisan ayı elektrik üretimi amaçlı kullanım toptan satış fiyat tarifesini aylık %44,29 zam yaparak 10,75 TL/Sm³ seviyesinde belirlemiş, Mart ayı tarifesi 7,45 TL/Sm³ olarak uygulanmıştı. Mart ayı tarifesinde diğer abone grupları için geçerli fiyatlara da %33 ila %50 arasında değişen zamlar uyguladığı görüldü. Nisan’da bu abone gruplarına uygulanacak tarifeler şu şekilde olmuştu: Yıllık çekiş miktarı 300.000 Sm ve altında olan serbest tüketiciler için Mart ayına göre %50 zamla 3,348212 TL/ Sm, Yıllık çekiş miktarı 300.001 Sm ve üzerinde olan Serbest Tüketiciler için Mart tarifesine göre %50 zamla 9,450000 TL/ Sm, Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) yer aldığı grup için Mart tarifesine göre %50 zamla 9,402750 TL/ Sm, LNG içinse yine Mart tarifesine göre %33,33 zamla 12,000000 TL/ Sm.  BOTAŞ, Şubat ve Mart tarifelerinde diğer abone gruplarına zam yapmamış ve yalnızca elektrik üretimi amaçlı kullanımın fiyatını artırmıştı. BOTAŞ’ın 2022 yılı boyunca uyguladığı elektrik kullanımı amaçlı aylık tarifeler ve değişimler şu şekilde oldu:

 

dogalgaz a yeni zam mi geliyor

 

Nisan tarifesi bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %637,90 oranında bir artış kaydetmişti. 

 

 



Etiketler: