Çocukluğumuzun Vazgeçilmezi Olan Tetrisin Hikayesi Nedir?

Çocukluk dendiği zaman insan aklına belirli simgeler gelir bunların başında tetris gelir hep birlikte tetris ile ilgili tüm detaylara bakalım..

 

Tetris (Rusça: Те́трис), ilk olarak Sovyet bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından tasarlanan, 6 Haziran 1984 tarihinde yayınlanmış bir bulmaca oyunudur.Bilgisayar ortamında oynandığı gibi, asıl olarak bu oyuna yönelik çıkan oyun aletlerinde de popüler olmuştur. Özellikle 1990'larda oldukça popüler olmuştur. Pajitnov, oyunun ismini nümerik önek Tetra ile sevdiği spor olan tenisin birleşmesinden türetmiştir.

 

Rekorlar kitabının verilerine göre tüm zamanların en çok oynanan 6. oyunudur. Aleksandr Serebrov, 1 Temmuz 1993 yılında Mir Uzay İstasyonundaki görevinde yanına bir Game Boy alarak uzayda Tetris oynamıştır. Bu sayede uzayda ilk video oyun oynayan insan olarak Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir. Uzayda oynanan ilk oyun ise Tetris olarak tarihe geçmiştir.

 

Tetriste oyuncular, oyun alanına inen farklı şekilli parçaları (tetrominolar) hareket ettirerek çizgileri tamamlalamaya çalışırlar. Tamamlanan çizgiler kaybolur ve oyuncuya puan verilir ve oyuncu boş alanları doldurmaya devam eder. Oyun, temizlenmemiş çizgiler oyun alanının tepesine ulaştığında sona erer.

 

Tetrisin Nintendo tarafından Tetris  (Game Boy), Atari tarafından Tetris (Atari), Sega tarafından Puyo Puyo Tetris gibi birçok oyun konsolu için yayınlanmış versiyonları mevcuttur.

 

 

 

 

Tetris Oyunu Tüm Dünyayı Nasıl Etkisi Altına Aldı?

 

Pajitnov oyundan para kazanmıyordu ve kazanmaya da niyeti yoktu. Fikirler devlete aitti ve yazılımı bir ürün olarak satma kavramı ona yabancıydı. İnsanlar Tetris’i ağızdan ağza ve disketlere kopyalayarak paylaşıyorlardı. Bu oyun iki yıl sonra Budapeşte’de bir İngiliz yazılım şirketinin dikkatini çekti. İngiliz Andromeda şirketi telif haklarını satın almak için çalışırken, ABD’li Spectrum HoloByte şirketi Sovyet yetkililerden oyunun ABD’de yayımlanması için izin almayı başarmışlardı.

 

1986 yılında oyun ABD’de ilk kez pazarlandığında büyük bir heyecan oluşturdu. Birçok insan oyunun sahibi olmak için bilgisayarlarını yenilemeyi dahi göze aldı. Bunun nedeni, oyunun sadece IBM tabanlı PC’lerde çalışmasıydı. Doksanlara gelmeden Amiga, Atari, Microsoft ve daha bir sürü şirket oyunun kendilerine ait sürümlerini piyasaya sürdü. Aynı yıl üç disklik bir Tetris oyunu varyasyonuyla Apple’da bu yarışa dahil oldu.