Marlboro Reklam Hikayesi

 

Hikayeye göre Marlboro firması ilk kurulduğunda işleri hiç de yolunda gitmiyormuş. Şirketin iflasın eşiğinde olduğu günlerden adamın biri, bir teklifle çıkagelmiş: “Satışları bir ayda üç katına çıkartırım. Bunun karşılığında da şirkete %50 ortak olurum. Bu vaadimi gerçekleştiremediğim takdirdeyse ömrümün sonuna dek fabrikanızda bedavaya tütün sararım." Zaten çıkmaz sokakta olan Marlboro sahipleri, “Bir haftaya kadar iflas bayrağını çekeceğiz, kaybedecek bir şeyimiz yok” deyip, bu teklifi kabul etmişler. Adam hemen kolları sıvamış; şirketin deposuna inmiş, binlerce boş Marlboro kutusu ayağıyla tek tek ezmiş. Bir gece herkes evinde uyurken, kendisine tahsis edilen uçaktan tüm Kuzey Amerika şehirlerinin üzerine bu kutuları bırakmış. Sabah uyananlar, sokaklarda boş Marlboro paketlerini görünce "bu kadar çok tüketildiğine göre iyidir" diye düşünerek Marlboro satın almaya yönelmişler.

 

Phılıp Morris kimdir?

 

160 ülkede satış yapan uluslararası bir tütün şirketidir. Şirketin hikâyesi 1847 yılında Londra'nın Bond Caddesi'nde Philip Morris adlı kişi tarafından tütün ve hazır sigaraların satıldığı dükkân ile başlamıştır. 1902 yılında Gustav Eckmeyer tarafından satın alınarak faaliyete geçmiştir. 1919 yılında Philip Morris Company Limited Incorporation adıyla Virginia'da kurulmuş ve bu yıl  Philip Morris'in taçlı logosu kullanılmaya başlanmıştır. 1924 yılında Philip Morris, Marlboro'yu piyasaya çıkartmıştır. 1950 yılında ise Philip Morris International adıyla faaliyet göstermeye devam etti. 2007 yılında dünyadaki tütün piyasasının %15,6'sı PMI'a aittir ve dünyadaki en büyük tütün şirketidir. Dünya çapında 50'den fazla ülkede üretim yapan PMI, 75.600 kişiyi çalıştırmaktadır. André Calantzopoulos  Camilleri'nin genel müdürü olduğu şirketin merkezi New York'tadır. PMI'ın Türkiye dağıtımını Sabancı Holding'in de %25 ortaklığı bulunduğu PMSA (Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş) yapmaktadır.

19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri 'nde kurulan şirket, 1954 yılında ABD dışında ilk defa Avustralya'ya açılmıştır.

1984 yılında Marlboro ve Parliament markalarının tekel tarafından ithal edilmesiyle Türkiye pazarına girmiştir ancak 1994 yılında dağıtım hakları tekelden alınıp PHILSA'ya verilmiştir. PHILSA 1991 yılında Philip Morris’in %75 ve Sabancı Holding ’in %25 ortaklığıyla kurulmuştur. PMI'ın Türkiye'deki fabrikası PHILSA ismiyle İzmir'in Torbalı ilçesinde 1992 yılının sonlarına doğru faaliyetlerine başlamıştır. Verilere göre bu fabrikada dakikada 20.000 adet sigara üretilmektedir. PHILSA'nın merkezi Küçükçamlıca'da bulunmaktadır.



Etiketler: