CHP'den Regl İzni İçin Kanun Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kadın işçi ve memurlara regl izni verilmesi amacıyla kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu. 

 

 

CHP'den Regl İzni İçin Kanun Teklifi

 

Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin yasalaşması durumunda kadın memur ve işçilere regl başlangıç tarihinden ayda bir iş günü verilecek. Hazırlanan teklifte regl döneminin pek çok kadın için zorlu ve ağrılı geçen bir süreç olduğuna dikkat çekildi. Teklifin yasalaşması halinde ikinci günkü regl izni ise işveren veya kurum insiyatifinde olacak. 

 

Temel Bir Hak Olarak Görülmeli 

 

CHP'li Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifi gerekçesinde kadın haklarının tarihsel sürecine değinilip Regl döneminin pek çok kadının ağır geçirdiği bir süreç olduğuna vurgu yapılırken iznin önemine dikkat çekildi. Gerekçenin devamında uygulamanın kadınların iş hayatına adapte olması için gerekliliğine özellikle şiddetli ağrı, polikistik over rahatsızlığı olan kadınlarda günlük hayata bile katılmalarını zorlaştırırken, iş hayatına adapte olmalarını imkansız hale getirdiği belirtildi. Bu bakımdan regl izni hem sağlık hakkı bakımından hem de regl konusunun iş çalışma hayatında da normelleşmesi bakımından örnek bir uygulamadır. Regl izni, tıpkı yaşam hakkı gibi temel bir insan hakkı olarak görülmeli ve uygulanmalıdır denildi.

 

Dünya Üzerinde Gerçekleştiren Ülkeler

 

Kadınların tarihsel süreçlerine baktığımız zamanda erkeler ile eşit haklara sahip olmak adına hayatın her alanında verdikleri bir sürü konu başlığı bulunmakta. Maaş eşitsizlikleri ev işlerinde ki ataerkil toplum öğretisi olan dürtülerin dağılım biçimi. Kendi tercihleri olmayan bedenin getirilerine kuşkusuz talep edilmeden yerine getirilmesi gerekirken mücadele ederek direnek alma yolunda ilerlediler hayatı kısmi felçe dönüştüren bu döngü için artık bir şeyler yapılması gerekiyordu tabi ki duyduğumuzda bizi asla şaşırmayan Japonya konuyu ilk ele alanlardan ardından da Filipinler, Tayvan, Çin, Güney Kore, Endonezya, İtalya. Ülkemizde de etkilerinin görülmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.