Charcot Hastalığına Karşı Yeni Bir Tedavi Geliştiriliyor!

Charcot, beyin ve omirilikten kaslara sinyal gönderen, ağrı ve temas gibi duyguları taşıyan, vücudun kalanından da meyine ve omiriliğe taşıma yapan çevresel sinirlere zarar veren nörolojik hastalığın adı. Giderek artan bir felce yol açan ve en fazla 5 yılda öldüren bu hastalığın bugüne kadar etkili bir tedavisi bulunamadı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

ABD’de fareler üzerinde denenen yeni bir tedavi bu vahim hastalığa karşı bir umudun yeşermesini sağladı.

 

“Plos Biology” dergisinde yayınlanan araştırmada, bir araştırma ekibi hücreleri besinlerden ve oksijen solumasından kaynaklanan zehirli elementlerden koruyan bir proteine dayalı tedavinin denemelerine yoğunlaştıklarını anlattılar.

 

Charcot hastalığının kökeninde söz konusu proteinin genetik mutasyonu bulunuyor. Ancak bu mutasyon aileden nakledilmemiş de olabiliyor.

 

Bu genin mutasyonu, proteinin kötü birleşmesine, bunun da görevlerini yerine getirememesine, dolayısıyla hücre mekanizmalarının tıkanmasına yol açıyor. Tıpkı Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında olduğu gibi.

 

Bakalım, her ülkede her yıl on binlerce kişinin Charcot hastalığına bu yeni tedavi arayışı olumlu bir sonuç verecek mi? Biraz sabretmemiz gerekiyor.



Etiketler: