Bu Gördüğünüz Üç Boyutlu Atlas Bizim Evimiz Olan Samanyolu Galaksisi!

Avrupa Uzay Ajansı’nın gökyüzüne gönderdiği 'Öklit' teleskopunun 25 Mart ile 8 Nisan 2024 tarihleri arasında yolladığı 260 gözleminin sonuçlarından oluşan evreninin çok küçük bir üç boyutlu atlası ilk kez olarak açıklandı. Bu çok küçük boyuttaki atlas bile 208 jigapiksel bilgi içeriyor. 2023 Temmuz’unda dünyadan 1,5 milyon kilometre uzağa gönderilen 'Öklid' teleskopunun evrenin bugüne kadar yapılabilmiş en kapsamlı haritasının oluşturulmasını sağlayacağı ifade ediliyor.

 

İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen Uluslararası Astronotik Kongresi’nde gösterilen bu atlasta Samanyolu galaksisindeki milyonlarca güneş sisteminin yanı sıra yaklaşık 14 milyon galaksi bulunuyor. Atlasın özellikle 'Kara madde' ile 'Kara enerji'nin esrarının hiç değilse bir ölçüde çözülebileceği umut ediliyor.

 

Bilim insanları evrenin yüzde 70’ini oluşturan karanlık maddeyle ilgili hiçbir şey bilinmediğini söylüyorlar. Yine evrenin yüzde 25’ini meydana getiren 'Kara madde' ile ilgili bilgilerimiz de yok denecek kadar az. Bildiklerimiz kısaca şöyle: 'Kara madde' galaksiler arasındaki uyumu sağlıyor, 'Kara enerji' ise evrenin genişlemesini hızlandırıyor