Okyanusun Derinliklerinde Yaşayan Bir Balık Kendisinden 10 Kat Büyük Balıkları Yutuyor!

Onun adı 'Büyük yutucu'. Türkçe olarak anlatırsak 'Kara yutucu'. Denizlerde ve okyanuslarda 700 ile 3 bin metre derinlikte yaşıyor.

 

Denizlerin ve okyanusların derinlikleri son derece garip canlılarla kaynıyor. Örneğin, et yiyen süngerler, şeytan köpek balıkları, hortlak balıklar gibi. Kilometrelerce derinlikte, soğuk, zifiri karanlık ve korkunç bir basınç ortamında yaşamak, her canlının harcı değil.

 

Bu vahşi ortamda bir şey daha var: Yiyecek bulmanın imkansız denecek kadar güç olması. Çünkü fotosentez yapacak kadar ışık yok, o nedenle canlı da az.

 

İşte o nedenle “Kara yutucu” karnını doyurabilmek için can havliyle kendisinin 10 kat büyüklüğündeki bile avlara saldırabiliyor. Üstelik kemikleri olan, yani iskeletli avlara da.

 

Oysa cüssesi hiç de öyle korkulacak bir balık izlenimi vermiyor.Oldukça küçük.Topu topu 15-20 santimetre boyunda. Yemeksiz kaldığında midesi bir sardalya balığı kadar küçük Ama siz onu bir de karnını doyurduktan sonra görün.

 

Alt ve üst çeneleri son derece genişleyebilen ve midesi çok ama çok şişebilen bu balık, önüne çıkan her şeyi yutmasını sağlıyor.

 

Yüzgeçlerinin vücuduna yapışık olmaması, yani oynak olması sayesinde, midesi inanılmayacak boyutlara ulaşabiliyor. Kendisinin iki katı büyüklüğünde ve on kat daha ağır balıkları yutabiliyor.

 

Mukayese için belirtelim: İnsanlar aynı kapasiteye sahip olsalardı, bir oturuşta 300-400 hamburger yiyebilirlerdi!