Brezilya'dan Uyuşturucu Bağımlılığına Son Veren Aşı Denemesi!

Brezilyalı bilim insanları kokain ve onun en güçlü türevi “Crack” (Kokainin amonyak, sodyum bikarbonat ve suyla karıştırılması, ısıtılarak kokain sigara gibi içilebilir küçük parçalar haline getirilmesiyle elde ediliyor.) ile mücadelede önemli bir aşama kaydettiler: Kokaine bağımlı bir kişinin bünyesinde bu uyuşturucuya karşı antikor üretilmesine yardım edecek bir aşı tasarladılar.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

“Calixcoca” adı verilen ve hayvanlardaki denemelerinde olumlu ya da umutlandırıcı sonuçlar veren bu aşı, bağışıklık sisteminin tepkisiyle kokainin ve “Crack”ın beyine ulaşmasını önlüyor.Bir başka anlatımla, aşı uyuşturucu bağımlılarının kokain ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

 

Brezilya’daki “Minas Gerais” Federal Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırmanın koordinatörü ve psikiatrist Frederico Garcia, “Hükümet yetkililerinden zorunlu onayı aldığımızda, ilk kez olarak kokain bağımlıları bir aşıyla tedavi edilebilecek” diyor.

 

Proje şimdiden alkışlarla karşılandı: “Euro Health Innvotion Award” (Avrupa Sağlkta Yenilik Ödülleri) yarışmasında 500 bin Euro’luk birincilik ödülünü kazandı.