Binlerce Sanatçıdan Yapay Zekaya Karşı Ortak Bildiri!

Aralarında  Thom Yorke, ABBA grubundan Björn Ulvaeus, Julianne Moore, Harlan Coben. Kazuo İshiguro’nun da bulunduğu 11 bin 500’ü aşkın sanatçı eserlerinin yapay zekanın algoritmalarını beslemek için kullanılmasına karşı kamuoyunu uyarmak için bir ortak bildiriye imza attı.

 

“İzinsiz olarak eserlerimizi yapay zekanın üretiminde kullanılması, hayatlarını bu yapıtların geliriyle sürdüren bizlere darbe vuruyor. Böyle bir şeye izin verilmemeli” denilen bildiride, diğer sqanatçıların da kendilerine katılmaları çağrısı yapıldı.

 

Hollywood’da son yıllarda büyük stüdyolar ölmüş sanatçıları “Diriltmek”, dövüş veya kavfa sahnelerinde rol alan figüranların bu görsellerinden yararlanmak ya da senaryo yazımında eski filmlerden esinlenmek için sürekli yapay zekaya başvuruyor. Bildiriye imza verenler arasında Julianne Moore, Kevin Bacon ve Sean Astin (Yüzüklerin Efendisi dizisinin oyuncusu) gibi sanatçılar da bulunuyor.

 

Müzik ve edebiyat sektörleri de her türlü eserlerinin bir arama motoru yardımıyla kopyalanıp yapay zekaya yüklenmesi sonucu biraz farklı versiyonlarla üretilmesinden dertli. Yapay zekada uzmanlaşmış şirketler, algoritmalarını beslemek için yararlandıkları bu eserler için bir dolar bile telif hakkı ödemiyorlar. Sanatçılar bu durumu “Sistemli hırsızlık” diye tanımlıyorlar.