Bilim İnsanları İlk Kez Hesapladı! Hamilelikte Ne Kadar Ek Kalori Alınmalı?

Araştırmada 81 tür incelendi.

 

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; Bilim insanları, gebelik sürecinde hamile kadınların ekstra ne kadar kalori almasını gerektiğini hesapladı.  Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden araştırmacılar, 9 aylık gebelikte kadınların toplamda ekstra 50 bin kalori alması gerektiğini saptadı.

 

Hakemli bilimsel dergi Science'ta yayımlanan çalışmada, bebeğin dokularında depolanan enerjinin, hamilelikteki toplam enerji harcamasının yüzde 4'ünü karşıladığını belirtti. Diğer yüzde 96'lık kısımsa kadının kendi vücudunun ihtiyaç duyduğu ekstra enerjiye denk geliyor. Çalışmada, aralarında böcek, yılan ve keçilerin de yer aldığı 81 türün gebelik sürecindeki ekstra enerji ihtiyaçları ve tüketimleri incelendi.

 

Araştırmada, hayvanın büyüklüğünün üremek için ne kadar ekstra enerjiye ihtiyaç duyduğu üzerinde büyük etkisi olduğu tespit edildi. Örneğin mikroskobik tekerlekliler (rotifera), yavru doğurmak için bir kalorinin milyon birinden daha azına ihtiyaç duyuyor. Buna kıyasla ak kuyruklu geyiklerin gebelik döneminde en az 112 bin ek kaloriye ihtiyacı var.

 

Çalışmada ayrıca metabolizmanın da önemli rol oynadığına dikkat çekildi. Buna göre sıcakkanlı memeliler, aynı büyüklükteki sürüngenler ve diğer soğukkanlı hayvanlardan üç kat daha fazla enerji kullanıyor. Kaliforniya Riverside Üniversitesi'nden David Reznick, evrimsel biyolog Dustin Marshall ve ekibinin araştırmasında, insanlarda gebelik sürecinde ne kadar kalori gerektiğinin ilk kez hesaplandığına işaret etti.



Etiketler: