Karaciğer Kanserinin Tek Sorumlusu Aşırı Alkol Tüketimi Değil!

69 yaşındaki Belçikalı şarkıcı Walter Grootaers,  “Hayatım boyunca 20 kadeh bira ye içtim, ya içmedim” dedi. Ama şimdi karaciğer kanseriyle boğuşuyor. Şarkıcı hastalığını çok kolali içecek tüketmesine bağlıyor. Peki, bu iddiası doğru olabilir mi?

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Yine Hollandalı iki karaciğer uzmanı doktor Xavier Verhelst ile Maridi Aerts bu hastalıkla ilgili son gelişmeleri anlattı: Hiçbir zaman içki düşkünlüğü olmayan Flaman kökenli Belçikalı şarkıcı Walter Grootaers, karaciğer kanserine yakalandı. Alkollü içeceklerle arası iyi olmayan 69 yaşındaki  sanatçı, “İçki değil şekersiz kolayı  çok tükettim”  açıklaması yaptı.:

 

Bira başta olmak üzere alkollü içecek tüketmiyorum. Hayatımın hiçbir döneminde alkol tüketicisi olmadım. Tüm hayatım boyunca toplam 20 kadeh bira içmedim. “ Soru şu: Düzenli alkol tüketmeyen birinde karaciğer kanseri olabilir mi?

 

Doktorların cevabı: “Konuyu iyi anlamak için önce karaciğer kanserinin nasıl geliştiğini bilmek gerekiyor. Vakaların yüzde 90’ında karaciğerdeki tümör, karaciğerdeki   sirozdan kaynaklanıyor. Tıpta buna karaciğerde  yara oluşması deniyor. Karaciğeri sürekli hasta tutarak yaralı doku oluşuyor ve normal  hepatik, yani yağlı  hücreler kayboluyor. En kötü senaryoda  bu gelişme sonunda tümör oluşturuyor.

 

Alkol, karaciğer sirozunun başlıca nedenlerinden biri. Uzun yıllar boyunca içki içerseniz  karaciğerinizi zehirliyorsunuz,  bu organınızda yaraya ve büyük olasılıkla daha sonra tümöre yol açıyor.

 

Evet, doğru. Karaciğer sirozunun bir başka  nedeni  daha var.  Ve bu neden giderek daha öne çıkmaya başladı. Buna, alkole bağlı olmayan  ‘Hepatik karaciğer yağlanması’ deniyor. Bu durumda yağ karaciğer hücrelerinde birikiyor. Vakaların yüzde 10’unda bu, siroza götürebiliyor. “



Etiketler: