Antarktika'da Milyonlarca Yıl Öncesinden Kalan Yemyeşil Bir Vadi Keşfedildi!

Zaman tünelinde donup kalmış bir cennet… Bilim insanları Antarktika buzullarının altında milyonlarca yıl boyunca gizlenmiş yemyeşil tepelerden ve vadilerden oluşan bir peyzaj keşfettier.

 

Fenoreporter - Teknoloji Ve Bilim Haberleri Servisi

 

Bir çok ülkeden, örneğin Belçika’dan daha geniş bir alana yayılan ve 34 milyon yıl boyunca buzulların altında korunmuş olan bu Antarktika cennetinin küresel ısınma nedeniyle yakında su yüzüne çıkabileceği belirtiliyor.

 

Bu buluşu gerçekleştiren Amerikalı ve İngiliz araştırmaılar, “Bu yemyeşil tepeleri ve vadileri şimdiye kadar hiçbir insan gözü görmedi” diyorlar.

 

En ilginci: Antarktika buzullarının altındaki bu yemyeşil bölgeyle ilgili bilgilerimiz örneğin Mars’ın yüzeyiyle ilgili bildiklerimizden çok daha az.

 

Araştırmacılar, buzulun altında neler gizlendiğini görmek için radyo dalgaları gönderdiler, uçakla keşif uçuşları yaptılar, yankıları analiz ettiler.

 

Ancak, Avrupa’dan büyük bir kıta olan Antarktika’da bu veriler de yeterli olmadı. İki kilometreyi aşkın derinlikte bulunan yeşil vadileri ve tepelerin yayıldığı bölgeyi tespit etmek için uydu görüntülerinden faydalandılar.

 

Sonunda tüm bu verileri birleştirerek, buzulların altındaki cennetin bir ırmak tarafından şekillendirildiğini tespit ettiler. Araştırmacılara göre, derin vadilerden ve sarp tepelerden oluşan peyzaj tıpkı bir uçağın penceresinden dağlık bir bölgede görünen manzaraya benziyordu.

 

32 bin kilometrekarelik alana yayılan bu gizli yeşil diyar bir zamanlar ormanlara ve büyük olasılıkla çeşitli hayvanlara ev sahipliği yapıyordu. Sonra buzul her yeri kapladı ve zamanı hem durdurdu, hem dondurdu.