10 Yıl Önce Kaybolan Malezya Havayollarına Ait Yolcu Uçağının Sırrı Nihayet Çözülüyor Mu?

Malezya Havayolları’nın 227 yolcu ve 12 mürettebat taşıyan 370 sefer sayılı uçağı, 8 Mart 2014’te kalkışından bir süre sonra kayboldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

10 yıl sonra  araştırmacı Vincent Lyne, esrarı çözdüğünü iddia ediyor. Lyne, 2 yıl boyuna, 53 yaşındaki kaptan pilot Zahari Ahmet Şah’ın Boeing-777 tipi uçağı Hint Okyanusu’nun güneyinde, 6.100 metre derinlikteki bir çukurun üstünde kasıtlı olarak düşürdüğünü iddia eden bir raporu satır satır taradı.

 

Avustralya’nın güneyindeki Tasmanya Üniversitesi bünyesinde yer alan Deniz ve Kutuplar Enstitüsü’nde araştırmacı olan Vincent Lyne derin çukur üstündeki bu manevrayı deneyimli bir pilotun her türlü araştırma girişiminden kurtulmak için yaptığı “Kusursuz” bir tercih olarak değerlendiriyor.

 

Malezya uçağıyla ilgili kaptan pilotun intihar ve katliam varsayımı ilk kez gündeme getirilmiyor. Daha önceki araştırmalarda pilotlarda intihar düşüncesi de dahil akıl sağlığı sorunlarının yüksek olduğu ortaya çıkarılmıştı.

 

Peki ama Malezya uçağının kaptan pilotu için de bu tespit doğru mu? Herhalde sorunun yanıtını hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz.

 

Vincent Lyne “Linkedin”de yayınladığı “MH370 seferinin sıırnı bilim çözdü” başlıklı araştırmasında, teorisinin benzeri uçak a bulunan enkaz parçalarının incelenmesine dayandığını belirtiyor. Özellikle de 2009 Ocak’ında kaptan pilot Yüzbşı  Sullenberger’in yönettiği US Airways adlı uçağın zorla deize indirilmesine. “Hudson mucizesi” diye bilinen bu olay Clint Eastwood yönetiminde, Tom Hanks’ın baş rol oyunculuğunda beyaz perdeye aktarıldı.

 

Lyne bu olayların yakıt arızası nedeniyle büyük bir hızla çakılan uçakların durumundan farklı olduğunu savunuyor.

 

Hemen belirtelim, varsayım bilim dünyasında ilgiyle ama ihtiyatla karşılandı. En azından şimdilik.



Etiketler: