Bazı kişiler kışın en soğuk günlerinde bile denize girmeyi veya buzlu suyla banyo yapmayı seviyor. Gerekçe olarak da soğuk suyla yıkanmanın kalp sağlığına, adalelerin güçlenmesine veya stresle mücadeleye iyi geldiğini söylüyor.

 

Sporcular ağrılarını hafifletmek için soğuk suyla duş alıyor. Onların bir antremandan sonra soğuk su (10-15 derece) altında 10 dakika kadar kalmaları, güçlerini toparlamalarını sağlıyor.

 

Soğuk su ile tedavi tıpta da çeşitli şekillerde uygulanıyor: Buzla, suyla veya havayla. Soğukla tedavi Antik Yunan’a kadar gidiyor ve çok sayıda araştırmaya da konu oldu. 2022’de “Current Psychology” dergisinde yayınlanan bir araştırmada, katılımcılar sıcaklığı 10-14 derece arasında değişen suda 2 hafta boyunca günde bir dakika duş aldılar. Yapılan kontrollerde bu kişilerin stres seviyelerinin düştüğü belirlendi.

 

Soğuk duş ruh halini de olumlu etkiliyor, güne daha keyifli ve daha zinde başlamaya da imkan veriyor. Hepsi bu kadar değil: Kan dolaşımını hızlandırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kas ağrılarını azaltıyor.