İsviçre’de Zürih Teknik Üniversitesi araştırmacıları alkolü zararsız hale getiren bir jöle geliştirmeyi başardılar. Alkol içirilen farelerde yapılan deneyler jölenin etkilerini kanıtladı. Ancak insanların tüketebilmesi için klinik deneylerin tamamlanması gerekiyor.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Jelin özelliği alkolü kana karışmadan önce mide-bağırsak kanalında etkisini yok ediyor. Bu buluşun aşırı alkol tüketiminin yol açtığı sorunlara köklü çözüm getirebileceği düşünülüyor. İçilen alkol mide ve bağırsaktan geçiyor. Bağırsakta kana karışıyor, sonra da karaciğere yönleniyor. Alkolün büyük bölümü karaciğerde parçalanıyor. Karaciğer alkolü ayrıştıran enzimler içeriyor. Alkolün ayrıştığı asitlerin en önemlileri “Asetaldehid” ve “Asetik asit”.
“Asetaldehid” zehirli ve karaciğeri mahvediyor. Geliştirilen jölenin en önemli işleve, alkolü “Asetaldehid”sürecinden geçmeden doğrudan “Asetik asit”e dönüştürmesi. Söz konusu jöle içkiye başlamadan veya içki sırasında alınırsa, “Asetaldehid” sürecini başlamadan, yani kana karışmadan bitiriyor.