Giderek ağırlaşan çevre sorunları karşısında, mimarlar da duyarsız kalmadı. Binaların tasarımında ve inşaatında sürdürülebilirlik ilkesini ön plana çıkarmaya başladılar. Bir başka deyişle, inşaat sektöründe “Yeşil devrim”in tohumlarını attılar.

 

Çevreci bina ne demek? Cevap: Gerek dış cephede, gerekse içerde karbon emisyonunu indirgeyen malzemeler kullanarak enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkaran binalar demek. İşte en tanınmışları…

 

 

KOPENHAG’TA COPENHİLL (DANİMARKA):

 

Dünyanın en şaşırtıcı yeşil binaları arasında gösteriliyor. Hayır, bu bina konut kompleksi değil, çöp yakma merkezi. 2019’da hizmete giren tesis, yılda 440 bin ton çöpü yakıp 600 bin Danimarkalı’nın ihtiyacını karşılayan yeşil enerjiye dönüştürüyor.

 

 

TAİPEİ 101 (TAYVAN):

 

2004’te açıldığında dünyanın en yüksek binası olan 508 metrelik gökdelen daha sonra bu ünvanını kaybetti ama “Yeşil bina” alanında referans olmaya devam ediyor.

 

Son dönemde yürütülen renovasyon çalışmalarıyla elektrik, su ve atıkta yüzde 10 daha tasarruf sağlandı. Ayrıca ekonomik aydınlatma ve ısı izolasyonu sağlayan bir pencere sistemine de sahip.

 

 

DÜSSELDORF’TA KÖ-BOGEN II (ALMANYA):

 

2020’de tamamlanan bu binada epey ofis, mağaza, restoran bulunuyor, ayrıca bır de yeraltı otoparkı var. Cepheyi boydan boya kaplayan 8 kilometrelik taflan alanıyla Avrupa’nın en yeşil mekanı olarak da anılıyor. Bu yeşil cephe kentin mikro klimasına olumlu etkide bulunuyor. Ayrıca binayı doğal biçimde izole ediyor, çok sayıda kuş ve böcek türüne ev sahipliği yapıyor, yağmur suyunu biriktiriyor.

 

 

RİO DE JANEİRO’DA YARIN MÜZESİ (BREZİLYA):

 

2015’te açılan bu müze güneş enerjisini toplamak için 5 bin 492 panelle donatıldı. Paneller güneşin pozisyonuna göre gün boyunca yer değiştiriyorlar. 5 bin 500 metrekarelik bahçeyle çevrili, bisiklet yolu da bulunan müze, içerideki klimaları deniz suyuyla çalıştırıyor.

 

 

MALMÖ’DE TORSE DÖNEN KULESİ (İSVEÇ):

 

Sadece İsveç’in değil İskandinavya’nın en yüksek binası olan bu döner kule 2005’te tamamlandı. 54 katlı. Özelliği, kendi çevresinde 90 derece dönebilmesi. Binanın enerji üretimi sadece yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Jeotermal, hidrolik, güneş, rüzgar gibi. Binada yaşayanlar elektrik tüketimlerini kendilerine özel sayaçlarıyla istedikleri düzeyde ayarlayabiliyorlar.

 

Her dairenin ayrıştırabildiği kendi çöp konteyneri var. Bu konteynerler kentin biyogaz tesisine bağlı. Böylece atıklardan enerji üretilebiliyor.