Ä°ÅŸte Dünyanın En Çevreci 5 Binası!

Giderek ağırlaÅŸan çevre sorunları karşısında, mimarlar da duyarsız kalmadı. Binaların tasarımında ve inÅŸaatında sürdürülebilirlik ilkesini ön plana çıkarmaya baÅŸladılar. Bir baÅŸka deyiÅŸle, inÅŸaat sektöründe “YeÅŸil devrim”in tohumlarını attılar.

 

Çevreci bina ne demek? Cevap: Gerek dış cephede, gerekse içerde karbon emisyonunu indirgeyen malzemeler kullanarak enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkaran binalar demek. Ä°ÅŸte en tanınmışları…

 

 

KOPENHAG’TA COPENHÄ°LL (DANÄ°MARKA):

 

Dünyanın en ÅŸaşırtıcı yeÅŸil binaları arasında gösteriliyor. Hayır, bu bina konut kompleksi deÄŸil, çöp yakma merkezi. 2019’da hizmete giren tesis, yılda 440 bin ton çöpü yakıp 600 bin Danimarkalı’nın ihtiyacını karşılayan yeÅŸil enerjiye dönüÅŸtürüyor.

 

 

TAÄ°PEÄ° 101 (TAYVAN):

 

2004’te açıldığında dünyanın en yüksek binası olan 508 metrelik gökdelen daha sonra bu ünvanını kaybetti ama “YeÅŸil bina” alanında referans olmaya devam ediyor.

 

Son dönemde yürütülen renovasyon çalışmalarıyla elektrik, su ve atıkta yüzde 10 daha tasarruf saÄŸlandı. Ayrıca ekonomik aydınlatma ve ısı izolasyonu saÄŸlayan bir pencere sistemine de sahip.

 

 

DÜSSELDORF’TA KÖ-BOGEN II (ALMANYA):

 

2020’de tamamlanan bu binada epey ofis, maÄŸaza, restoran bulunuyor, ayrıca bır de yeraltı otoparkı var. Cepheyi boydan boya kaplayan 8 kilometrelik taflan alanıyla Avrupa’nın en yeÅŸil mekanı olarak da anılıyor. Bu yeÅŸil cephe kentin mikro klimasına olumlu etkide bulunuyor. Ayrıca binayı doÄŸal biçimde izole ediyor, çok sayıda kuÅŸ ve böcek türüne ev sahipliÄŸi yapıyor, yaÄŸmur suyunu biriktiriyor.

 

 

RÄ°O DE JANEÄ°RO’DA YARIN MÜZESÄ° (BREZÄ°LYA):

 

2015’te açılan bu müze güneÅŸ enerjisini toplamak için 5 bin 492 panelle donatıldı. Paneller güneÅŸin pozisyonuna göre gün boyunca yer deÄŸiÅŸtiriyorlar. 5 bin 500 metrekarelik bahçeyle çevrili, bisiklet yolu da bulunan müze, içerideki klimaları deniz suyuyla çalıştırıyor.

 

 

MALMÖ’DE TORSE DÖNEN KULESÄ° (Ä°SVEÇ):

 

Sadece Ä°sveç’in deÄŸil Ä°skandinavya’nın en yüksek binası olan bu döner kule 2005’te tamamlandı. 54 katlı. ÖzelliÄŸi, kendi çevresinde 90 derece dönebilmesi. Binanın enerji üretimi sadece yenilenebilir kaynaklardan saÄŸlanıyor. Jeotermal, hidrolik, güneÅŸ, rüzgar gibi. Binada yaÅŸayanlar elektrik tüketimlerini kendilerine özel sayaçlarıyla istedikleri düzeyde ayarlayabiliyorlar.

 

Her dairenin ayrıştırabildiÄŸi kendi çöp konteyneri var. Bu konteynerler kentin biyogaz tesisine baÄŸlı. Böylece atıklardan enerji üretilebiliyor.

 



Etiketler: