Büyük deniz memelilerinin  ağızlarını tıkırdatarak veya şakırdatarak haberleştikleri biliniyor. “Nature Communication” dergisinde geçenlerde yayınlanan araştırmada, bu haberleşme veya iletişim yönteminin çok özel  ve çok tempolu  kliklerle gerçekleştiğini ortaya koydu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Balinaların şarkıları biliniyordu. Ama balinadan balinaya fark var.  Örneğin, ispermeç balinasının dili bir türlü çözülememişti. Bilim insanları galiba bu dilin bazı kodlarını çözmeyi  başardılar.

 

Öncelikle ispermeç balinaları, kambur balinalardan farklı konuşuyor veya  şarkı söylüyorlar.  Dişli olan ispermeç balinaları dudakları, burunlarının üstünde bulunan ve yağdan oluşan organları sayesinde hem avlarını tespit etmek, hem de hemcinsleriyle haberleşmek için önemli  kozlara sahip oluyorlar.

 

Bu dudaklar kısa süreliğine açılıyor ve 170 desibele ulaşan gürültüyle kapanabiliyorlar. Bu gürültü, tetiğine basılan bu tabancanın gücüne eşit. Bu klikler daha sonra birleşip bir kelimenin temel  hecelerini oluşturuyor. Kelimeler peş peşe sıralandığında  insan dilindekine benzer sözcükler ve cümleler ortaya çıkıyor.