Glüten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıl ürünlerinde bulunan bir protein karışımı. Hayatımızınher yerinde karşımıza çıkıyor: Ekmek, pasta, makarna, sos…

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Ama dikkat: Tüm tahıl ürünlerinde glüten yok.

 

“Çölyak” hastalığı da denilen “Glüten alerjisi” özellikle son yıllarda nüfusun önemli bir bölümünü etkilemeye başladı. Bu alerjinin bir özelliği de, her yaşta ortaya çıkabilmesi.

 

Çocuklarda kilo kaybı, iştahsızlık, ishal, karın şişkinliği ve büyümenin durması gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

 

Yetişkinlerde bu saydıklarımıza ek belirtiler gözlenebiliyor: Yorgunluk, kansızlık, tükenmişlik duygusu, geçmek bilmeyen karın ağrıları, kemir ağrıları, konsantrasyon sorunu, sinirlilik, keyifsizlik, kısırlık, ayrıca kadınlarda prematüre doğu, düşük yapma gibi…

 

Ama bazen bu belirtilerin hiçbiri ortaya çıkmayabiliyor; o nedenle de anlaşılamıyor. İşte en tehlikelisi bu: Çünkü bağırsaklardaki sümüksü doku bozuluyor, bu da tümör oluşumuna kadar giden bir çok sorun doğuruyor.

 

Glüten alerjiniz olup olmadığını öğrenmenin bir çok yolu var. Örneğin kanda antikor aramak gibi. Antikor çıkarsa, sonucu doğrulatmak için bağırsak biyopsisi yaptırmak şart.

 

Glüten alerjisinin tedavisinin bilinen tek yolu var: Glüten içermeyen yiyeceklerle beslenmek. Patates, kara buğday, mısır, pirinç, bakliyat, kinoa gibi.

 

Bu beslenme rejimine dikkat edenler ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşmadan rahat bir hayat yaşayabilirler.