Dünyada genç kuşaklardaki bunalım derinleşiyor. Bir çok nedeni var: İklim değişikliği, iş bulma, daha doğrusu bulamama sıkıntıları, sosyal medya mecraları ve kuşaklar arası eşitsizlikler…

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“The Lancet” adlı tıp dergisinin oluşturduğu bir bilim ekibinin araştırmasına göre, yukarda saydığımız nedenler tüm dünyada genç kuşakların akıl sağlığını olumsuz etkiliyor. Gençlerin akıl sağlığının en az 20 yıldır gerilediği sonucuna varılan araştırmada, tüm ülkelerin yönetimlerine çok acil önlem almalar ve genç kuşaklara çok daha fazla ilgi ve önem vermeleri çağrısında bulunuluyor.

 

Araştırmayı yürüten ekibin başı olan Avustralyalı psikolog Profesör Patrick McGorry, “Tüm dünyada en önemli sağlık sorunu bu. Halk sağlığının kötüleşmesi başka alanlarda, örneğin diyabet ve kanserde olsaydı, hükümetler çoktan harekete geçerdi” dedi.

 

Rakamlar ürkütücü: 10-24 yaş aralığındaki gençlerin en az yüzde 45’i akıl sağlığı sorunu yaşıyor, ancak dünya genelinde sağlık bütçelerinin sadece yüzde 2’si bu sorunun tedavisine ayrılıyor. En zengin ülkelerde bile bu sorunun tedavisi için gerekli kaynağın yarısından azı sağlanabiliyor.

 

Profesör McGorry, yukarda sayılan nedenlerin en önemlisinin küresel ekonomik sistem olduğunu belirtiyor:  “Her şeyi mal olarak gören neoliberalizm, toplumsal dayanışma bağlarını ortadan kaldırdı. Bireycilik ve acımasız rekabet, aile bağlarını bile çökertti. Kamu hizmetlerini dibe vurdurdu. Topluma faydası olmayan, tam tersine zarar veren sanayileri ve şirketleri teşvik etti. Özetle genç kuşaklar geleceğe umutla bakamıyorlar. Bu da onları depresyona sürüklüyor. Depresyon da akıl sağlığı sorunlarını tetikliyor.”