Hindistan’ın güney-batısındaki Kerala eyaletinde 14 yaşındaki bir erkek çocuğu Nipah virüsünden hayatını kaybetti.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Kerala eyaleti hükümetinin Sağlık Bakanı Veena George bölgede en az 60 kişinin daha aynı hastalığa yakalanmış olabileceklerini açıkladı.  Bu hastaların hepsi tecrit edildi ve tüm sağlık kontrolleri yapıldı.

 

Kerala eyaletinde yaşayan 35 milyon kişiye ihtiyatlı olmaları, kamuya açık alanlarda maske takmaları ve bu hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılanları ziyaret etmemeleri uyarısında bulunuldu.

 

Bir virüs hastalığı olan ve son derece bulaşıcı bir özelliği bulunan Nipah, hayvanlardan insanlara geçiyor.

 

Hastalığa yol çan virüs ilk kez 1998’de Malezya ile Singapur arasında evcil domuzlarda tespit edildi. O dönemde yetkililer virüsün yayılmasını önlemek için, bir milyonu aşkın domuzu itlaf ettiler.

 

Aslında virüsün taşıyıcıları yarasalar. Ancak domuzlar aracılığıyla insanlara geçiyor. O da virüslü besin maddelerini insanların tüketmesiyle oluyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü, Nipah’ı öncelikle mücadele edilmesi gereken hastalıkların ilk sıralarına yerleştirdi.

 

Virüs bünyede hepsi de çok ciddi bir dizi etkide bulunuyor: Solunum yollarında enfeksiyon, beyin iltihabı gibi… Bunların hepsi de ölümcül tehlike oluşturuyor.

 

Bugüne kadar bu hastalığa karşı hiçbir aşı geliştirilemedi.

 

Üstelik birkaç gün önce ölen çocuk, hastalığın ilk kurbanı değil. 2023 Eylül’ünde Hindistan Sağlık Bakanlığı, 6 kişide bu hastalığı belirlediklerini, 2’sinin hayatını yitirdiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü o tarihte bunun 2001’den bu yana Hindistan’ı vuran 6’ncı Nipah dalgası olduğunu duyurdu.

 

Kerala eyaleti hızlı kentleşmeye ve insanlara konut alanı açmak için hızla ormansızlaşmaya sahne oluyor. Bu da yaşam alanlarını yitiren hayvanları, insanlarla iç içe bir hayata zorluyor. Sonra da sıra hayvanlardaki virüslerin insanlara geçmesine geliyor.