Güney Atlantik’te yer alan Tristan da Cunha uçsuz bucaksız bölgede tek başına varlığını sürdürüyor. Sadece 250 kadar kişinin yaşadığı ada, kıtalardan binlerce kilometre uzakta çok zor meteorolojik koşullarda eşsiz bir macera fırsatı sunuyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Volkanik bir ada olan Tristan da Cunha, İngiltere’nin deniz aşırı topraklarının bir parçasını oluşturuyor. Kilometrekareye 1,9 kişinin düştüğü ada dünyanın insanların yaşadığı en yalnız yer olarak kabul ediliyor. Adada havaalanı bulunmadığını herhalde söylemeye gerek yok.

 

Kaynak ve altyapı yetersizliği nedeniyle kimsenin gitmek istemediği adada yaşayan 250 kişi, balıkçılıkla ve tarımla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

 

Tristan da Cunha aslında 6 adadan oluşan takımadanın bir parçasını oluşturuyor: Gough, İnaccessible, Middle İsland, Nightintale, Stoltenhoff ve elbette Tristan da Cunha.

 

Tristan da Cunha bu 6 ada içinde insanların yaşadığı tek kara parçası. En yakın kıtadan 2 bin kilometre uzaklıkta olan adada yaşam çok zorlu koşullarda devam ediyor. Çünkü bu adaya ulaşmak kolay değil. Atlantik Okyanusu’nun olumsuz meteoroloji koşulları, havaalanı yokluğu adada yaşamı hergün tekrarlanan bir sınava dönüştürüyor

 

Bitmedi; adadaki yanardağ da zaman zaman uyanıyor. En son 1961’de uyandığında adada yaşayanlar tahliye edildi. 2 yıl boyunca evlerinden uzak kaldılar.

 

1506’da Portekizli denizcinin keşfedip adını verdiği ada 19’uncu yüzyılda İngiltere tarafından işgal edildi. Bugün 250 kişilik halkının ezici çoğunluğunu Avrupa kökenliler oluşturuyor.