Dünyanın En Yalnız Adası Nerede Biliyor Musunuz?

Güney Atlantik’te yer alan Tristan da Cunha uçsuz bucaksız bölgede tek başına varlığını sürdürüyor. Sadece 250 kadar kiÅŸinin yaÅŸadığı ada, kıtalardan binlerce kilometre uzakta çok zor meteorolojik koÅŸullarda eÅŸsiz bir macera fırsatı sunuyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Volkanik bir ada olan Tristan da Cunha, Ä°ngiltere’nin deniz aşırı topraklarının bir parçasını oluÅŸturuyor. Kilometrekareye 1,9 kiÅŸinin düÅŸtüÄŸü ada dünyanın insanların yaÅŸadığı en yalnız yer olarak kabul ediliyor. Adada havaalanı bulunmadığını herhalde söylemeye gerek yok.

 

Kaynak ve altyapı yetersizliÄŸi nedeniyle kimsenin gitmek istemediÄŸi adada yaÅŸayan 250 kiÅŸi, balıkçılıkla ve tarımla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

 

Tristan da Cunha aslında 6 adadan oluÅŸan takımadanın bir parçasını oluÅŸturuyor: Gough, Ä°naccessible, Middle Ä°sland, Nightintale, Stoltenhoff ve elbette Tristan da Cunha.

 

Tristan da Cunha bu 6 ada içinde insanların yaÅŸadığı tek kara parçası. En yakın kıtadan 2 bin kilometre uzaklıkta olan adada yaÅŸam çok zorlu koÅŸullarda devam ediyor. Çünkü bu adaya ulaÅŸmak kolay deÄŸil. Atlantik Okyanusu’nun olumsuz meteoroloji koÅŸulları, havaalanı yokluÄŸu adada yaÅŸamı hergün tekrarlanan bir sınava dönüÅŸtürüyor

 

Bitmedi; adadaki yanardaÄŸ da zaman zaman uyanıyor. En son 1961’de uyandığında adada yaÅŸayanlar tahliye edildi. 2 yıl boyunca evlerinden uzak kaldılar.

 

1506’da Portekizli denizcinin keÅŸfedip adını verdiÄŸi ada 19’uncu yüzyılda Ä°ngiltere tarafından iÅŸgal edildi. Bugün 250 kiÅŸilik halkının ezici çoÄŸunluÄŸunu Avrupa kökenliler oluÅŸturuyor.



Etiketler: