Bilim insanları vücutlarından çıkarılan, yani bedenleriyle ve kafalarıyla bağlantısı kesilen iki domuz beynini saatlerce hayatta tutmayı başardılar. Korku filmini andıran bu deneyin tıbbi araştırmalarda bir çığır açacağı savunuluyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bilim insanları bu deneyi başarmak için beyni domuzun vücuduna bağlayan damarları kestiler, sonra dışarıya çıkardıkları beyni suni bir kan dolaşımı sistemine bağladılar. Bu cihaz damar basıncının ve kanın dolaşım hızının vücuttaki değerlere yakın tutulmasını sağlıyor.

 

Ayrıca vücudun bir çok işlemini ve sürecini beyin kontrol ediyor: Kalp atışları, solunum, uyku-uyanıklık süresi gibi. Ek olarak, damar tansiyonu, oksijen düzeyi ve kan şekeri gibi. Ama bugüne kadar beynin ve vücudun fonksiyonlarını birbirinden ayırmak mümkün değildi. Bu deney sayesinde vücuttan bağımsız olarak beyin araştırmaları yapmanın yolu açılmış oldu. Böylece fizyolojk sorunlara cevap bulunabileceği umuluyor.

 

Ayrıca bazı ameliyatlarda beynin devre dışı bırakılmasını sağlaması da öngörülüyor. Bu da kalp-damar cihazlarının neden olabileceği zihinsel sorunlara çözüm getirebilecek.

 

Deney, ortaya çıkan etik sorunlara cevap bulmadan insanlara uygulanmayacak