'Beyin'i Vücut Dışında Saatlerce SaÄŸ Tutmanın Yöntemi Bulundu! Dikkat Çeken KeÅŸif!

Bilim insanları vücutlarından çıkarılan, yani bedenleriyle ve kafalarıyla baÄŸlantısı kesilen iki domuz beynini saatlerce hayatta tutmayı baÅŸardılar. Korku filmini andıran bu deneyin tıbbi araÅŸtırmalarda bir çığır açacağı savunuluyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bilim insanları bu deneyi baÅŸarmak için beyni domuzun vücuduna baÄŸlayan damarları kestiler, sonra dışarıya çıkardıkları beyni suni bir kan dolaşımı sistemine baÄŸladılar. Bu cihaz damar basıncının ve kanın dolaşım hızının vücuttaki deÄŸerlere yakın tutulmasını saÄŸlıyor.

 

Ayrıca vücudun bir çok iÅŸlemini ve sürecini beyin kontrol ediyor: Kalp atışları, solunum, uyku-uyanıklık süresi gibi. Ek olarak, damar tansiyonu, oksijen düzeyi ve kan ÅŸekeri gibi. Ama bugüne kadar beynin ve vücudun fonksiyonlarını birbirinden ayırmak mümkün deÄŸildi. Bu deney sayesinde vücuttan bağımsız olarak beyin araÅŸtırmaları yapmanın yolu açılmış oldu. Böylece fizyolojk sorunlara cevap bulunabileceÄŸi umuluyor.

 

Ayrıca bazı ameliyatlarda beynin devre dışı bırakılmasını saÄŸlaması da öngörülüyor. Bu da kalp-damar cihazlarının neden olabileceÄŸi zihinsel sorunlara çözüm getirebilecek.

 

Deney, ortaya çıkan etik sorunlara cevap bulmadan insanlara uygulanmayacak