Avrupa Birliği Komisyonu tüm üye ülkelere sigara yasağını kapalı mekanlar dışını da kapsayacak şekilde genişletmelerini tavsiye etti. Yasaklar, sigaranın yanı sıra elektronik sigara, diğer tütün ürünleri ve nikotinsiz ürünler de içerecek.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Dumansız ortam” ve “Dumansız çevre” hedefleyen yasak önerilerinin gerekçesi şöyle açıklandı: “Sadece yaşam alışkanlıklarımızda ve çevremizde yapacağımız basit değişikliklerle birçok kanser türünü ve diğer hastalıkları önleyebiliriz. Bunun birinci yolu da önlem almaktan değil, nedenleri, yani risk faktörlerini ortadan kaldırmaktan geçiyor. Kanser, kalp hastalıkları, beyin kanaması, akciğer rahatsızlıkları gibi vakalara baktığımızda, bunların nedenlerinin başında tütünün geldiğini görüyoruz.”

 

AB Komisyonu, sigara içmeyenlerin tütün kullananları nedeniyle “Pasif hedef” olmalarını önlemek için, yasağın açık alanlara genişletilmesinin zorunlu olduğunu savunuyor. Böylece “Pasif içiciler”in tütünden kaynaklanan ve ölüme kadar götüren risklere karşı korunabileceğini belirtiyor.

 

AB Komisyonu hem “Pasif içiciler”i korumak, hem de tiryakileri tütün içmekten vazgeçmeye özendirmek için, üye ülkelere şu tavsiyelerde bulunuyor: Restoranların, barların, kafelerin çatıları, terasları, kapı önleri, kaldırımları, avluları, iç bahçeleri, sigarasız ortama dönüştürülmeli.  Otobüs durakları, havaalanları başta olmak üzere toplu ulaşım mekanları, işyerlerinin, hastanelerin ve diğer tedavi merkezlerinin dış alanlarında da sigara yasaklanmalı. Çocuk oyun alanları, eğlence parkları, kreşten üniversiteye kadar tüm eğitim kuruluşlarının dış mekanları da tiryakilere yasaklanmalı.”