Avrupa'da Teraslarda Parklarda Ve Duraklarda Sigara Ä°çmek Yasaklanacak!

Avrupa BirliÄŸi Komisyonu tüm üye ülkelere sigara yasağını kapalı mekanlar dışını da kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletmelerini tavsiye etti. Yasaklar, sigaranın yanı sıra elektronik sigara, diÄŸer tütün ürünleri ve nikotinsiz ürünler de içerecek.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Dumansız ortam” ve “Dumansız çevre” hedefleyen yasak önerilerinin gerekçesi ÅŸöyle açıklandı: “Sadece yaÅŸam alışkanlıklarımızda ve çevremizde yapacağımız basit deÄŸiÅŸikliklerle birçok kanser türünü ve diÄŸer hastalıkları önleyebiliriz. Bunun birinci yolu da önlem almaktan deÄŸil, nedenleri, yani risk faktörlerini ortadan kaldırmaktan geçiyor. Kanser, kalp hastalıkları, beyin kanaması, akciÄŸer rahatsızlıkları gibi vakalara baktığımızda, bunların nedenlerinin başında tütünün geldiÄŸini görüyoruz.”

 

AB Komisyonu, sigara içmeyenlerin tütün kullananları nedeniyle “Pasif hedef” olmalarını önlemek için, yasağın açık alanlara geniÅŸletilmesinin zorunlu olduÄŸunu savunuyor. Böylece “Pasif içiciler”in tütünden kaynaklanan ve ölüme kadar götüren risklere karşı korunabileceÄŸini belirtiyor.

 

AB Komisyonu hem “Pasif içiciler”i korumak, hem de tiryakileri tütün içmekten vazgeçmeye özendirmek için, üye ülkelere ÅŸu tavsiyelerde bulunuyor: Restoranların, barların, kafelerin çatıları, terasları, kapı önleri, kaldırımları, avluları, iç bahçeleri, sigarasız ortama dönüÅŸtürülmeli.  Otobüs durakları, havaalanları baÅŸta olmak üzere toplu ulaşım mekanları, iÅŸyerlerinin, hastanelerin ve diÄŸer tedavi merkezlerinin dış alanlarında da sigara yasaklanmalı. Çocuk oyun alanları, eÄŸlence parkları, kreÅŸten üniversiteye kadar tüm eÄŸitim kuruluÅŸlarının dış mekanları da tiryakilere yasaklanmalı.”



Etiketler: