Avrupa İlaç Ajansı, Alzheimer tedavisi için geliştirilen “Leqembi” adlı ilaca onay verdi.
Hastalığın ilk evresinde olanların kullanacağı bu ilaç, Alzheimer’e yakalanmış olanların idrak gerilemesi sürecini azaltmayı amaçlıyor.
“Leqembi” Alzheimer hastaları için muazzam umutlar verecek bir ilaç olarak gösteriliyor.
Avrupa İlaç Ajansı önce ilacın piyasaya sürülmesine izin vermedi. Çünkü getirisinin yanı sıra götürüsünün de önemli olduğu sonucuna vardı. Yan etkilerinin en önemlisi beyne kanamaya yol açması riskini taşımasıydı.
Avrupa İlaç Ajansı konu ikinci kez önüne geldiğinde, “Sınırlı sayıda hastada ilacın faydalarının yan etkilerine ağır bastığı” sonucuna vardı ve “Yeşil ışık” yaktı.
“Leqembi” damardan iki haftada bir kez enjekte ediliyor. Bu da hastalarda nöronların çevresinde oluşan “Amiloid” tabakasının azalmasını sağlayabiliyor
(Not Aminoid kemik iliğinde üretilen bir proteinin organlarda anormal derecede birikmesi sonucu kalp, böbrekler, karaciğer, dalak, sinir sistemi ve sindirim sistemi gibi organların düzgün çalışmamasına neden olan nadir bir hastalık. Nefes darlığı, yorgun hissetme, vücutta ödem gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalığın tedavisi yok.)
Alzheimer’in nedeni onca yoğun araştırmalara rağmen bugüne kadar bulunamadı. Ancak “Amiloid” tabakalarının zamanla nörenları yok ederek hafıza kaybına yol açtığı biliniyor.
Japon ‘Eisai” ilaç laboratuvarı ile Amerikan “Blogen” ilaç firmasının ortak ürünü olan “Leqembi”ye ilk onayı ABD verdi: Hastalığın ilerlememiş olduğu hastalarda kullanılabilecekti. Daha sonra Çin, İngiltere ve Japonya da ilacın piyasaya verilmesini onayladı. Şimdi AB’nin 27 üyesinde serbest bırakılmasıyla Alzheimer hastaları, en azından hastalığın pek ilerlemediği hastalar için bir ışık doğmuş oldu.