
Ciddi enfeksiyonlara neden olabilen Vibrio bakterileri genellikle Baltık Denizi'nde bulunuyor ancak iklim değişikliği nedeniyle yayılıyor.
Euronews'te yer alan habere göre; Tatilciler bu yaz Avrupa sahillerine akın ederken, sağlık yetkilileri ılık ve acı sularda gelişen bakterilerin yarattığı artan sağlık riskleri konusunda uyarıda bulunuyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), genellikle Baltık Denizi'nde bulunan ancak deniz sıcaklıkları arttıkça tüm Avrupa'da görülmeye başlanan Vibrio bakterileri konusunda bir uyarı yayınladı. ECDC'den yapılan açıklamada, "Bakteri, tuzlu su ve tatlı suyun karıştığı acı kıyı sularında, özellikle de sıcaklıklar yüksek ve tuzluluk oranı düşük olduğunda doğal olarak yayılıyor," denildi. "Bu koşullar iklim değişikliği nedeniyle Avrupa'nın bazı bölgelerinde giderek daha yaygın hale geliyor," diyen kurum, bakterinin Kuzey Denizi'nde ve kapalı yüzme alanlarında bulunduğunu belirtti.
Vibriosis olarak adlandırılan Vibrio bakteriyel enfeksiyonları ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İnsanlar çiğ ya da az pişmiş kabuklu deniz ürünleri, özellikle de istiridye yiyerek ya da bir kesik veya başka bir açık yara varken bakterilerin yoğun olduğu sularda yüzerek enfekte olabilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış ya da kronik karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde sepsis, kan dolaşımı enfeksiyonları ve hatta uzuv kesilmesi gibi komplikasyonların görülme riski daha yüksek.
ECDC, bu enfeksiyonların Avrupa'da hala "nispeten nadir" olduğunu söyledi. Ancak Baltık Denizi çevresindeki bazı kuzey ülkeleri son yıllarda, özellikle de sıcak hava dalgalarının uzun sürdüğü yaz aylarında vakalarda artış olduğunu bildirmişti.
Örneğin 2018 yılında, Avrupa'nın kayıtlara geçen en sıcak yazlarından birinde 445 vaka rapor edilmişti. Bu rakam, 2014 ile 2017 yılları arasında her yıl kaydedilen ortalama 126 vakanın üç katından fazla. Ancak kurum, enfeksiyonların "muhtemelen eksik bildirilmesi" nedeniyle bu sayının gerçekte daha yüksek olabileceğini bildirdi.
ECDC, insanların çiğ kabuklu deniz ürünleri yemekten kaçınmalarını ve deniz ürünlerinin iyice pişirildiğinden emin olmalarını öneriyor. Ayrıca, kesikleri ya da yeni piercingleri olan kişilerin acı ya da tuzlu suda yüzmekten kaçınmaları ya da kesiklerini su geçirmez bandajlarla kapatmaları gerektiğini belirtiyor.
Kurum, insanlara "risklerin farkında olmalarını ve Vibrio bakterilerinin geliştiği su türüyle temas ettikten sonra semptomlar ortaya çıkarsa doktora başvurmalarını" tavsiye ediyor.
Türkiye'de var mı?
Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında deniz suyunda Vibrio parahaemolyticus ve Vibrio vulnificus gibi türlerin DNA'sı tespit edilmişti. İklim değişikliği ve deniz suyu sıcaklıklarındaki artış, bu bakterilerin Türkiye sularında çoğalması için de daha uygun ortamlar yaratıyor.