Dinozor fosillerinin fiyatı son zamanlarda uçtu gitti. Açık artırmalı satışlarda zengin koleksiyoncular bir dinozor fosilini satın almak için uçuk fiyatlara kadar çıkabiliyorlar. Bu da paleontologların öfkeden hop oturup hop kalkmalarına neden oluyor.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
130 milyon yıl önce yaşamış bir dinozorun fosili olan “Zephyr” geçen yıl Paris’te düzenlenen müzayedede 400 bin Euro’ya satıldı. Son yıllarda zenginler nedense birdenbire dinozor fosili meraklılarına dönüştü. Yine aynı yıl Paris’te bir başka açık artırmada 150 milyon yıl önce yaşamış “İguanodons” türü, “Stan” adı verilen bir dinozor fosili 500 bin Euro’ya alıcı buldu. Ancak rekor “Tyrannosaurus rex” türü dinozorda: 2020 sonbaharındaki müzayedede 32 milyon Euro’ya satıldı
Fiyatlar bu kadar farklılık gösterse de bir şey kesin: Zenginler bir süredir dinozorlara merak saldı. .Bir kaç yıldır “Piyasa”ya onlar hükmediyor ve müzelerin onlarla yarışabilecek maddi güçleri veya kaynakları yok. Bununla birlikte, özel kişilere satılan dinozorların çoğu bilim dünyasınca biliniyor ve incelendiler. O nedenle müzeler yerine zenginlerin evlerine giden dinozorların bilim dünyasına şimdilik fazla hasarı yok. Ama yine de “Astronomik fiyatlarla zenginlerin evlerine giden dinozor fosilleri müzelerde sergilenseydi, toplumsal kültür açısından çok daha iyi olabilirdi” diyen bilim insanları da var.
Dinozorlara ilgi, 19’uncu yüzyılda bilim insanları çok eski çağlarda (230-66 milyon yıl önce) bu hayvanların dünyanın efendisi olduklarını keşfetmeleriyle başladı. Fosiller en az 1920 yılından beri piyasada satılıyor, Ancak günümüzde satışlar iyice “Medyatik” oldu ve fiyatlar da uçtu gitti. Hiç kuşkusuz, bu ilgide “Jurassic Park” filminin de çok büyük etkisi var. Ciddi bir bilgi birikimi gerektiren tabloların aksine dinozor fosilini satın almak için onu sevmek yetiyor.
Ancak sanat eserleri avcılarının aksine dinozor meraklıları arasında ciddi koleksiyoncular yok. Varlık kişilerin ilgisi sadece bir-iki dinozor fosili satın almakla sınırlı oluyor. En çok ilgi görenler etobur dinozor fosilleri. Çünkü hem daha heybetli görünümleri var, hem de otobur dinozor fosillerine göre daha az bulunabiliyorlar.