Zaman DeÄŸiÅŸiyor! Dünyadaki Herkes Bir Saniyesini Kaybedecek!

Önümüzdeki birkaç yıl içinde bir gün dünyadaki herkes zamanının bir saniyesini kaybedecek. Yeni bir çalışmaya göre bunun tam olarak ne zaman gerçekleÅŸeceÄŸi insanların etkilerine göre belirlenecek.

 

ODA TV'de yer alan habere göre; Önümüzdeki birkaç yıl içinde bir gün dünyadaki herkes zamanının bir saniyesini kaybedecek. Yeni bir çalışmaya göre bunun tam olarak ne zaman gerçekleÅŸeceÄŸi insanların etkilerine göre belirlenecek. Çünkü kutup buzunun erimesi Dünya'nın dönüÅŸünü ve zamanı da deÄŸiÅŸtiriyor. Günlerimizi belirleyen saat ve dakikalar, Dünya'nın dönüÅŸüne göre belirleniyor.

 

Ancak bu dönüÅŸ sabit deÄŸil; Dünya yüzeyinde ve erimiÅŸ çekirdeÄŸinde olup bitenlere baÄŸlı olarak çok az da olsa deÄŸiÅŸebilir. Neredeyse algılanamayan bu deÄŸiÅŸiklikler zaman zaman dünya saatlerinin "artık saniye" ile ayarlanması gerektiÄŸi anlamına geliyor. Bu küçük bir deÄŸiÅŸiklik gibi görünebilir ancak bilgi iÅŸlem sistemleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Yıllar boyunca zamana çok sayıda saniye eklendi. Ancak uzun bir yavaÅŸlama eÄŸiliminin ardından, çekirdeÄŸindeki deÄŸiÅŸiklikler nedeniyle Dünya'nın dönüÅŸü artık hızlanıyor. Fransa'daki Uluslararası Ağırlık ve Ölçüler Bürosu Zaman Departmanı'na göre yakın zamanda bir saniyenin çıkarılması gerekecek.

 

ZAMAN NASIL ÖLÇÜLÜYOR

 

1955'ten önce bir saniye, Dünya'nın yıldızlara göre bir kez dönmesi için geçen sürenin belirli bir kısmı olarak tanımlanıyordu. Daha sonra, fiziksel bir saniyeyi tanımlamanın çok daha istikrarlı bir yolu olduÄŸunu kanıtlayan son derece hassas atom saatleri dönemi geldi. 1960'ların sonlarından itibaren dünya, zaman dilimlerini ayarlamak için koordineli evrensel saati (UTC) kullanmaya baÅŸladı. UTC atom saatlerine dayanıyor ancak yine de gezegenin dönüÅŸüne ayak uydurur. Ancak dönüÅŸ hızı sabit olmadığı için iki zaman ölçeÄŸi yavaÅŸ yavaÅŸ birbirinden uzaklaşıyor. Bu, onları yeniden hizaya getirmek için ara sıra bir "sıçrama saniyesinin" eklenmesi gerektiÄŸi anlamına geliyor.

 

Uzun vadede Dünya'nın dönüÅŸündeki deÄŸiÅŸikliklere, okyanus tabanındaki gelgitlerin sürtünmesi hakim oldu ve bu da onun dönüÅŸünü yavaÅŸlattı. Son zamanlarda gezegeni ısıtan fosil yakıtları yakan insanların neden olduÄŸu kutup buzlarının erimesinin etkileri de önemli bir faktör haline geldi. Buz okyanusta eridikçe eriyen su kutuplardan Ekvator'a doÄŸru hareket ediyor ve bu da Dünya'nın dönüÅŸ hızını daha da yavaÅŸlatıyor.



Etiketler: