Yüzdeki Lekelerin Nedenleri Nelerdir?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de cilttir. Güzelliğe önem veren kadınlarda cilt lekeleri oluşuyor. Genellikle herkesin ilgilendiği cilt lekeleri sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih etmediği bu sorun neden olur? İşte cevabı haberimizde...

 

Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.

 

Yüzdeki lekeler ne eksikliğinden olur?

 

Ciltte lekelenme birçok sebepten kaynaklanabilir. Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.

 

Cilt lekeleri neden artar?

 

Cilt lekesi doğrudan güneşe maruz kalmaya bağlı olarak gelişmektedir. Ayrıca genetik yatkınlık, ilerleyen yaş, zararlı kimyasallar, sahte kozmetik ürünleri, bazı ilaçlar ve hamilelik gibi etkenlere bağlı olarak da cilt lekeleri görülebilir.

 

Yüzdeki lekeler kendiliğinden geçer mi?

 

Sivilce lekelerinin bazıları kendiliğinden geçerken bazıları ise kalıcıdır. Genellikle kırmızı renkte olan ve yara izlenimi veren sivilce lekeleri zamanla iyileşerek kaybolabilmektedir. Cildin iyileşme sürecinde ortaya çıkan hiperpigmentasyona bağlı oluşan bu lekeler çoğunlukla geçicidir.

 

Yüzde çıkan kahverengi lekeler nedir?

 

Cildinizin herhangi bir yerinde oluşan kahverengi lekelere hiperpigmentasyon denir. Hiperpigmentasyon cildin bazı bölgelerinde normalden fazla melanin üretilmesiyle ortaya çıkar. Vücudumuzdaki melanin gözlere, cilde ve saçlara rengini veren renk hormonu olarak kabul edilir.

 

Cilt lekeleri için doğru uygulamalar nelerdir?

 

Kimyasal peeling: Hidrokinon, kojik asit, arbutin, azelaik asit, glikolik asit, retinol içeren kremlerle peeling'e başlanıyor.
Kriyoterapi: Lentigo, yani güneş ya da yaşlılık lekeleri için sayıca uygunsa, hem yüz hem de ellere kriyoterapi uygulanabiliyor.

 

 


Etiketler: