Yunanistan’ın son Kralı hayatını kaybetti. Atina'daki evinde geçen hafta felç geçiren Yunanistan'ın son Kralı Konstantinos, 82 yaşında hayatını kaybetti. Kronik kalp sorunları olan Konstantinos, son yıllarında tekerlekli sandalyeyle geziyordu.
Babası Kral Paul'ün ölümünün ardından 1964'te tahta çıkan ve Yunanistan'ın en çalkantılı dönemlerinde ülkeyi yöneten Konstantinos, 1967'deki askeri darbe sonrası ülkeden kaçmıştı. Son Kral, cunta yönetiminin monarşiyi feshettiği 1973'e kadar Roma'da sürgün hayatı yaşamıştı. 2. Konstantinos, aynı zamanda İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in eşi Prens Philip'in kuzeni ve Prens William'ın da vaftiz babasıydı. Bir dönem Yunan vatandaşlığı iptal edilen eski Kral, Atina'ya dönmeden önce ailesiyle yıllarca Londra'da yaşadı. Kronik kalp sorunları olan Konstantinos, son yıllarında tekerlekli sandalyeyle geziyordu.
II. Konstantinos Kimdi?
Kral Paulos ile Kraliçe Frederika'nın tek erkek çocuğudur. II. Dünya Savaşı yıllarını Mısır ve Güney Afrika'da sürgünde geçirdikten sonra 1946 yılında Yunanistan'a döndü. 1947 yılında babası I. Paulos adıyla tahta çıkınca veliaht, 6 Mart 1964 tarihinde babasının ölümü üzerine de kral oldu. Ertesi yıl Danimarka Prensesi Anne-Marie ile evlendi, çiftin beş çocuğu oldu.
Solcuların orduya sızdığından kuşkulanarak Temmuz 1965 tarihinde Başbakan Georgios Papandreu'yu görevden aldı. Kısa süreli kabinelerin birbirini izlemesinin ardından 3 Nisan 1967 tarihinde Panayotis Kanellopulos'un kurduğu hükûmet 21 Nisan 1967 tarihinde askeri bir darbeyle devrildi.
29 Temmuz 1973 tarihinde yapılan halk oylamasında cuntanın bu kararı onaylandı. Kral, bu kararı tanımadı. Kasım 1974 tarihinde seçimleriyle sivil yönetimin kurulmasının ardından, 8 Aralık 1974 tarihinde krallık konusunda yeni bir halk oylaması yapıldı. Yapılan yeni oylama sonucunda halkın bir kez daha monarşinin kaldırılmasına evet demesi üzerine tahtından ayrıldı ve Yunanistan'ı terk etti.
Cesareti kırıldığı için Şubat 1981'e kadar Yunanistan'a dönmedi. Şubat 1981'de hükûmet, annesi Kraliçe Frederika'nın Tatoi'deki saraydaki cenaze törenine katılabilmesi için birkaç saatliğine dönmesine izin verdi. Konstantin, cumhurbaşkanı seçimlerinden yaklaşık kırk yıl sonra, 2013'te yerleşmek için Yunanistan'a döndü.
Sürgünde olduğu dönemde Yunan hükümetiyle hukuki uyuşmazlıkları oldu. 1992'de Başbakan Konstantin Miçotakis'in muhafazakâr hükûmetiyle Yunanistan'daki topraklarından çoğunu Atina yakınlarındaki Tatoi'nin eski sarayı ve bazı taşınabilir malların ihracı hakkı karşılığında kâr amacı gütmeyen bir vakfa devrettiği konusunda anlaşma sağladı. İkincisi, kraliyet saraylarının özel mülkiyetindeki sanat hazinelerini içerdiği bildirildi. 1993'te Eski Kral Konstantin Yunanistan'ı ziyaret etti ancak hükûmetin güvensizliği ile karşı karşıya kaldı ve istifa etmesi istendi. 1994'te Andreas Papandreu'nun ikinci hükûmeti, 1992 sözleşmesini tersine çevirerek ve Konstantin'in Yunanistan'daki mülkünün yok edilmesini ve Yunan vatandaşlığını kaldıran yeni bir mevzuatı kabul etti.
1994 yılına kadar II. Konstantin'in resmi Yunan pasaportu kendisini "Konstantin, Hellenlerin eski Kralı" olarak tanımladı. 1994 yılında kabul edilen bir yasa, onun Yunan vatandaşlığını, pasaportunu ve mülkiyetini elinden aldı. Yasa, Konstantin'e yeni bir soyadı kabul etmedikçe bir Yunan pasaportunun verilemeyeceğini belirtti. II. Konstantin, "Eski Kral Konstantin" unvanını kullanmaya devam ediyor, ancak artık "Hellenlerin Kralı Konstantin" ismini kullanmıyor.
II. Konstantin, hayatının son yıllarında kalp rahatsızlıkları ve hareket kabiliyetinin azalması da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunları yaşadı. 10 Ocak 2023'te 82 yaşında Atina'da bir hastanede felç geçirerek hayatını kaybetti.