Yumurtanın Sağlığa 6 Faydası Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda yumurtanın sağlığa 6 faydası hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda yumurtanın sağlığa 6 faydası hakkında detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda yumurtanın sağlığa 6 faydası hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Bundan yirmi beş otuz yıl öncesine kadar yumurta, oldukça kötü bir şöhrete sahipti. Yüksek kolesterol içeriği nedeniyle yumurta yemenin sağlıksız olduğu düşünülüyordu. Bu nedenle insanlar yumurta yemekten uzaklaştı veya sadece beyazını tüketti. 25 yıllık bilimsel araştırmalar sonucunda gıdalardaki kolesterolün tek suçlu olmadığı, kandaki kolesterol oranını yükselten asıl faktörün doğmuş yağ oranı olduğu anlaşıldı. Böylece yumurta yeniden bilim adamlarının tavsiye ettiği gıdalar arasında yerini aldı.

 

İsterseniz yumurta yemenin sağlığa faydalarına hep beraber göz atalım:

 

1) Yüksek besleyici değere sahiptir

 

Yumurta besleyici değeri en yüksek gıdalardan biridir. Bir yumurta 75 kalori, 7 gram protein, 5 gram yağ ve 1.6 gram doymuş yağ ile bol miktarda demir, vitamin, karotenoid, fosfor, selenyum, kalsiyum ve çinko içerir. Ayrıca yumurta, omega 3 yağ asitleri içerdiğinden dolayı kalp sağlığına iyi gelen bir gıdadır. Omega 3 yağ asitleri kandaki trigliseriti azaltır ve kolesterolü dengeler. Yumurta alırken özellikle serbest dolaşan tavuk yumurtasını tercih etmenizi öneririz.  Serbest dolaşan tavuk yumurtası, batarya kafes sisteminde yaşayan tavuklara göre iki kat daha fazla omega 3'e sahiptir.

 

2) Kandaki kolesterolü yükseltmez

 

Yumurtada yüksek kolesterol olduğu doğrudur. Tek bir yumurtada yaklaşık 200 mg kolesterol vardır. Alınması tavsiye edilen günlük miktar 300 mg’dır. Ama gıdalardan alınan kolesterol her zaman kandaki kolesterolü yükseltmez. Karaciğerimiz her gün yüksek miktarda kolesterol üretir. Yumurta yediğimizde karaciğer bunu dengelemek için daha az kolesterol üretir. Yapılan bir araştırmada yumurta yiyen kişilerin %70'inde kolesterol seviyesi artmamıştır. Geri kalan %30'da ise total ve LDL kolesterolde hafif bir yükselme saptanmıştır.

 

3) Göz sağlığına iyi gelir

 

Yumurtada bulunan karotenoidler sağlıklı gözlere sahip olmanızı sağlar. Özellikle gözlere iyi gelen iki karotenoid lutein ve zeaksantin'dir. Bu maddeler zararlı mavi ışık spektrumlarını filtreler. Mavi ışığın filtrelenmesi sayesinde sarı nokta ve glokom hastalığına yakalanma riski azalır.

 

4) Cilde sağlık kazandırır

 

Yumurtada bulunan lutein ve zeaksantin mavi spektrumlu ışınları filtreleyerek cildi zararlı etkilerden korur. Bu karotenoidler özellikle UV ışınlarını engeller. Yumurtada cilt kanseri riskini azaltan sekiz besleyici maddeden beşi bulunmaktadır. Eğer cilt kanseri riski taşıyorsanız yumurta bu riski azaltmada çok işinize yarayacaktır.

 

5) Kilo vermeyi sağlar

 

Gıdaların doygunluk hissi oluşturma seviyesini ölçen doyma endeksinde yumurta üst sıralardadır. Yapılan araştırmalarda kahvaltıda ekmek yerine yumurta yiyen kadınların 36 saat boyunca daha az kalori aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yumurtada bulunan lutein maddesi de kilo vermeye yardımcı bir etkendir. Lutein en çok göz ve cilt sağlığına olan faydalarıyla bilinir. Son yapılan araştırmalarda lutein yönünden zengin bir beslenme programı izleyen kişilerin daha fazla fiziksel aktivitede bulunduğu saptanmıştır.

 

6) Beyin sağlığına iyi gelir

 

Yumurtada bol miktarda bulunan kolin fetüs ve yeni doğan bebeklerde beyin gelişimi sağlayan maddedir. Kolin aynı zamanda ileri yaşlarda hafıza kaybını önler. Sadece tek bir yumurta hamile bir kadının kolin ihtiyacının %28'ini karşılamaktadır. Bedendeki besin maddelerinin hızla tüketildiği bir dönem olan hamilelik ve süt verme sürecinde kolin maddesi almak büyük önem taşımaktadır. Kolin, fetüsün beyin fonksiyonları ve hafıza gelişimiyle doğrudan alakalıdır.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.