Yumurta sevmeyen var mı? Bazıları ‘Ala kok’. Bazıları yağda, bazıları ise omlet olarak…
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Ancak konu yumurta olunca her kafadan bir ses çıkıyor. En iyisi bu konunun uzmanına kulak vermek…
Doğruları ve yanlışları ayırt edebilmek…
1-Kabuğu koyu renk yumurta beyaz kabukludan daha sağlıklı: Yanlış. Çünkü yumurtanın rengini tavuğun cinsi belirliyor. Kabuğun koyu renk veya beyaz olmasının besin değeri açısından hiçbir farkı yok.
2-Yumurta kolestrol açısından zararlı : Yanlış. Kolestrol sorunu olanlara ya yumurta yememeleri, ya da çok az yemeleri tavsiye ediliyor. Ancak bu doru ve bilimsel olarak kanıtlanmış bir tavsiye değil. Çünkü bir yumurtanın sarısında 200 miligram kadar kolestrol var. Ancak besinlerdeki kolestrol. Kandaki kolestrol kadar önemli değil. Çok doymuş yağ veya işlenmiş yiyeceklerden kaynaklanan yağlı asit içeren besinler kötü kolesterolün başlıca sorumluları. Örneğin yağlı etler. Tereyağı. Krema. Hazır yiyecekler. Şekerlemeler. Şuruplu tatlılar gibi. Yani kolestrol kontrolü için listeden silinmesi gereken ilk besin yumurta değil. Zaman zaman et veya balık yerine bir yumurta yemek, kalp dostu beslenmeye destek oluyor. Yeter ki abartmayın.
3-Yumurtayı buzdolabında saklamalı: Doğru. Çünkü buzdolabında bakteri üremesi epeyce frenleniyor. Bu da besin zehirlenmesi tehlikesini en aza indiriyor. Peki, yumurta buzdolabında ne kadar süreyle saklanabilir? Cevap.: 1 ay!
4-Bir yumurtanın tazeliğini nasıl anlayabiliriz? Cevap: Su testi yaparak. Şöyle: Bir kaba su koyun. Biraz tuz ekleyin Yumurtayı suya bırakın. Dibe çökerse, bilin ki yumurtanız taze. Yok. Suyun üstüne doğru çıkıyorsa. bayatlamış demektir. Sakın tüketmeyin.