Yapay Zekaya Şarkılar Besteletti Teliflerini 10 Milyon Dolara Sattı!

Michael Smith adlı bir Amerikalı, yapay zeka uygulamalarıyla şarkılar besteledi ve milyonlarca dolar telif hakkını cebine attı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Yapay zeka müzik endüstrisi için bir kabusa dönüştü. Bazı sanatçılar hiç söylemedikleri şarkıların kendi sesleriyle icra edilmesinden yakınırken, “Streaming” platformları ise insan müdahalesi olmadan bestelenen parçalarla mücadele ediyorlar. Bu öyle bir salgına dönüştü ki, inanılmaz dolandırıcılıkların konusu haline gelmeye başladı.

 

New York Federal Mahkemesi’nin yaptığı bir açıklama olayın boyutlarını göstermeye yeterli. ABD’nin Kuzey Caroline eyaletinde yaşayan Michael Smith adlı 52 yaşındaki adam Amazon Music, Apple Music, Spotify ve You Tube Music gibi platformları yanıltarak 2017-2024 yılları arasında 10 milyon doların üstünde sözde telif hakkını cebine atmakla suçlandı.

 

Michael Smith’in amacı müzik platformlarının çok dinlenen şarkıların sanatçılarına ödenen telif haklarını ele geçirmekti. Sadece bir “Hit” parça hayal etmekle yetinemeyeceğini biliyordu.  İşbirliği yaptığı iki kişiye gönderdiği mail’lerde dolandırıcılıkla ilgi düzenlemeleri aşmak için bir ton şarkı elde etmeliyiz” diyordu.

 

Bunun için 2 aşamalı bir plan hazırladı: Bir taraftan binlerce sahte profil ürettirdi. Öbür taraftan ise, yapay zekanın ürettiği müzik parçalarında uzmanlaşmış bir şirketten kendisine her hafta binlerce parça göndermesini istedi. Parçalar gönderildiğinde bir algoritma yardımıyla dandik parçaları seçip servise koyuyordu.

 

Bu dandik parçalardan bazıları şöyleydi: “Zygosporic”, “Calms Scorching”, “Calypso Xored”… Daha sonra sahte hesaplar sürekli bu parçaları dinliyor, böylece dünya çapında popüler hale geldiği izlenimini yaratıyor, böylece dolandırıcılıkla mücadele ekiplerinin radarından kaçmaya çalışıyordu.