Yapay Zeka Sesleri Analiz Etti! Dünyada 8 Tür Balina Yaşıyor!

Balinaların şarkılarını analiz etmek için geliştirilen bir yapay zeka programı ilginç sonuçlar verdi. Buna göre okyanuslarda 8 ayrı türde balina yaşıyor. Program, bu şarkılardan herhangi birini kaydettiğinizde, hangi tür balina olduğunu size bildiriyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu program sayesinde bilim insanları dünyanın en derin çukuru olan Pasifik’teki Mariannes Çukuru’nun üstünde 2014’te kaydedilmiş bir sesin kimden geldiğini belirlediler. Bu, bir inlemeydi, daha sonra metal şıkırdamalarıyla devam ediyordu.

 

“Sıradan bir insan, bu seslerin bir hayvandan değil, bir ABD gemisinden geldiğini düşünebilir.”: “Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi” görevlilerinden Ann Allen böyle diyor.

 

Ancak yıllar sonra Marianne Çukuru’nun çevresindeki adalardan kaydedilen sesler sayesinde bilim insanları 10 yıl önce kaydedilmiş sesin “Bryde balinası”na ait oluğunu belirlediler. Bilim insanları bu balinaları göç yollarında izleyip deniz altında 180 bin saati aşkın kayıt yaparak dosyayı zenginleştirdiler. Sonuçta balina türü sayısı 5’ten 8’e çıktı.