Venedik Nerede? Venedik'te Nereler Gezilir?

Yüzen Şehir Venedik'i Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

Haber:Berna Yılmaz

 

İtalya’da kanallarını birbirine bağlayan 118 adanın üzerine kurulu olan Venedik, tarihi yapısı ve mimarisiyle oldukça dikkat çekmektedir.  Şehir bütünüyle UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. İsmini MÖ. 10. Yüzyılda burada yaşayan Veneti halkından almaktadır.  

‘Kanallar Şehri’ Venedik’in en turistik bölgelerinden biri San Marco Meydanıdır. Dünyanın en güzel meydanlarından biri olan San Marco Venedik’in sosyal, dini ve politik merkezidir. Napolyon tarafından Avrupa'nın en güzel çizim odası olarak tasvir edilmiştir. 

 

 

Venedik’te Nereler Gezilir?

 

San Marco Bazilikası 

 

 

828 yılında yapımına başlanan bazilika, 1617 yılına kadar eklemeler ve restorasyonlarla bugünkü halini almıştır. Yapımında İstanbul’un en ünlü yapılarından olan Ayasofya’dan esinlenildiği söylenmektedir. Katolik Mezhebi için oldukça önemli olan Bazalika 8 Ekim 1094 yılında kutsanmıştır.

Düka’nın Sarayı‘na bitişik ve bağlantılı durumdadır. İstanbul’un en ünlü yapılarından olan Ayasofya baz alınarak yapıldığı söylenen bazilika Venedik’te bulunan en ünlü kilisedir.

 

 

Doge (Düka) Sarayı

 

 

Sarayın ana girişi olan Porta della Carta, 1400’lerin ortalarında Giovanni ve Bartolomeo Bon kardeşler tarafından yaratılan Doge Sarayı ile Aziz Mark Bazilikası arasındaki bağlantıdır. Venedik’in güç sembollerinden olan saray Düka’nın ikamet yeri ve ayrıca hükümetin bulunduğu yerdi. Doge Sarayı, kentin Napolyon'a düştüğü 1797'ye kadar yaklaşık 700 yıl boyunca Venedik Cumhuriyeti'nin merkezi olmuştur. Filippo Calendario ve Antonio Rizzo gibi Venedikli önemli mimarların yanı sıra Venedik resim ustaları Tintoretto, Titian ve Veronese iç tasarımına eşşsiz izler bırakmıştır. 1923'ten beri bir halk müzesi olmuştur.

 

 

Ponte dei Sospiri (Ahlar Köprüsü)

 

 

Venedik’in ikonik köprülerinden biridir. Etrafı çevrili olan köprü beyaz kireç taşından yapılmıştır. Antonio Contin tarafından tasarlanmış 1602 yılında inşa edilmiştir. Rio di Plazzo üzerinden geçen yapı, mahkumları hapishaneye götürmek için kullanılmıştır. Rivayete göre dükler sarayının hapishanesine gönderilen mahkumlar bu köprüden son kez Venedik’i görürler ve ah çekerlermiş. Bu yüzden adı Ahlar Köprüsü olmuştur.

 

 

Ponte di Rialto (Rialto Köprüsü)

 

 

Kanallar şehri olan Venedik’in en ünlü köprüsüdür. 1181 yılında Nicolò Barattieri tarafından ilk önce ağaçtan inşa edilmiştir. 1588 yılına gelindiğinde  bugünkü taş köprü inşaası bitmiştir. Rialto köprüsü ticaret amaçla yapılmış günümüzde de köprü üzerinde şehrin en zengin dükkanları yer almaktadır. Köprünün her iki yakasında da dinlenebileceğiniz ve yemek molası verebileceğiniz dükkanlar bulunmaktadır. En çok tercih edilen turistlik bölgedir.

 

 

Fondaco dei Turchi (Türk Hanı)

 

 

Mimar Giacomo Palmier tarafından 13. yüzyılda inşa edilen yapı, Osmanlı devleti kurulduktan sonra Venedik ile önemli ticari ilişkiler içine girer. Venedik’te yer alan Türk tüccarlarının sayısı her geçen gün artınca Venedik Senatosu 11 Mart 1621 tarihinde büyük kanalında yer alan bu saray Türk tüccarlara konaklama yeri olarak tahsis edilmiştir. Türk tüccarlar 1838 yılına kadar burada konaklamıştırlar. Restorasyon çalışmalarından sonra 1923 yılından itibaren müze olarak kullanıma açılmıştır. 

 

 

Santa Maria Della Salute Bazilikası

 

 

Veba salgının önlenmesi amacıyla inşa edilen bir klisedir. 1629 yılında İtalya'da Venedik'e başlayan ve 1629-1631 yılarında etkili olan bir veba salgını nüfusun yaklaşık üçte ikisini öldürdü. Veba salgınına bir mimari cevap olarak mimar Andrea Palladio'ya yaptırılmış olan Il Redentore Kilisesi'nin bir yansıması olarak Venedik Senatosu tarafından 22 Ekim 1630 yılında yapımına karar verildi. Bu kilise birçok nedenden dolayı koruyu olacağı düşünülmüştü.