Ukrayna Savaşı'nda Son Açıklanan Paket Pandoranın Kutusunu Açtı! Kırım Artık Hedefte!

2022 Şubat ayında başlayan Ukrayna Savaşı tüm dehşetiyle devam ederken, 345 günde 200 bin asker kaybeden Rusya'da son açıklanan Ukrayna'ya silah paketleri tepki çekerken, artık Ukrayna'nın elindeki silahların menziline Kırım'da dahil oldu. 

 

2022 Şubat ayında başlayan Ukrayna Savaşı tüm dehşetiyle devam ederken, 345 günde 200 bin asker kaybeden Rusya'da son açıklanan Ukrayna'ya silah paketleri tepki çekerken, artık Ukrayna'nın elindeki silahların menziline Kırım'da dahil oldu. 2022 Şubat ayında başlayan Ukrayna Savaşı tüm dehşetiyle devam ederken, 345 günde 200 bin asker kaybeden Rusya'da son açıklanan Ukrayna'ya silah paketleri tepki çekerken, artık Ukrayna'nın elindeki silahların menziline Kırım'da dahil oldu. 

 

New York Times, Rus işgalcilerin Ukrayna'da yalnızca 345 günde 200 bin asker kaybettiğini yazdı. HIMARS'larla savaşın kaderini değiştiren ABD ise, bu kez Ukrayna'ya saldırı mesafesini iki katına çıkaran yeni bir silah veriyor. Kısa adı GLSDB olan silah, Putin'i çıldırtacak. Ukrayna'da bataklığa saplanan Vladimir Putin'in Rusya'ya ödettiği fatura giderek ağırlaşıyor. Amerikan New York Times gazetesi, geride kalan 345 günde 200 bin Rus askerinin öldüğünü ya da yaralandığını bildiriyor. Haberini ABD'li yetkiller ve diğer Batılı ülkelere dayandıran gazete, özellikle Bakhmut ve Soledar'da gerçekleşen muharebenin Rusların kaybının ciddi oranda arttığını yazdı. Rus işgal birlikleri aylardır Donbas'taki kilit şehir Bakhmut'u ele geçirmeyi deniyor ancak henüz Ukrayna'nın savunma hattını aşabilmiş değiller. New York Times'a konuşan yetkililer, Eylül 2022'deki kısmi seferberliğin ardından birkaç haftalık eğitimle savaşa gönderilen ya da hapishanelerden toplanan eski mahkumların cephenin en önüne sürüldüğünü söylüyor. Savaşın çıkmaza girdiği doğu cephesinde her gün yüzlerce asker kaybedilirken, yaklaşık 200 bin asker devre dışı kaldı. New York Times'ın dile getirdiği sayı, birkaç ay önce ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in dile getirdiği 100 bin rakamının iki katı. Bir yılı doldurmasına yalnızca 20 gün kalan işgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) ise, bu kadar kısa sürede 200 bin askerini yitiren Putin'in yeni bir seferberlik ilan edebileceğini belirtiyor. ISW ayrıca, Rus ordusunun 2014'ten bu yana Ukrayna ordusuna karşı savaşan doğudaki Rus yanlısı ayrılıkçı milisleri de bünyesine katmayı planladığını kaydetti. Kağıt üstündeki Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri, Putin tarafından 2022 sonbaharında ilhak edildi ancak Ruslar söz konusu bölgelerde tam kontrolü sağlayabilmiş değil. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, ilkbaharda başlaması beklenen Rus taarruzunun çoktan başladığını söylüyor.

 

2022 sona ermeden Patriot da dahil üst düzey hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya sevk etmeye karar veren Batılı ülkeler, 2023'ün ilk haftalarında bir diğer tabuyu yıktı. ABD ve Almanya aynı gün Ukrayna'ya tank gönderileceğini dünyaya ilan etti. Almanya'nın Leopard tankları için yeşil ışık yakması Avrupa'yı tetikledi, Norveç'ten İspanya'ya, Polonya'dan Finlandiya ve Hollanda'ya birçok ülke ellerindeki Leopard tanklarını Ukrayna'ya yollamaya hazırlanıyor. İkna edilmesi aylar süren Almanya, 100'ü aşkın Lepoard tankını cepheye sürüyor. Berlin yönetimi, son olarak 88 adet Leopard 1'in Ukrayna'ya gönderileceğini duyurdu. Yanı sıra, Almanya son Dünya Kupası'nın güvenliğini sağlamak üzere Katar'a sattığı Gepard uçaksavarlarını geri alıp Ukrayna'ya sevk etmeyi planlıyor. Bugüne kadar Ukrayna'ya yaklaşık 30 milyar dolarlık silah yollayan ABD ise, 2,2 milyar dolarlık yeni bir paket açıkladı. Washington'ın geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde çoklu roketatar sistemi HIMARS'ları Ukrayna'ya vermesi, savaşın kaderini değiştirdi. Rus işgalcileri durduran Ukrayna birlikleri, ardından menzili 80 kilometreyi bulan HIMARS füzeleriyle cephe gerisindeki mevzileri vurdu. Ağustos ayında başlayan karşı taarruzda ise HIMARS'lar özellikle Harkov ve Herson'un kurtarılmasında kilit rol oynadı. Rusların ele geçirebildiği tek bölgesel başkent ile Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan köprüler HIMARS füzeleriyle havaya uçurulunca, Rus lider Putin savaştaki en utanç verici hamlesini yapmak zorunda kaldı: İşgal askerleri Herson'dan geri çekildi!

 

 

ABD'nin ilan ettiği yeni silah paketinde HIMARS'ları gölgede bırakabilecek uzun menzilli füzeler göze çarpıyor. BBC, saldırı mesafesini iki katına çıkarabilen Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba (GLSDB) füzeleriyle Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım'ın atış menziline girdiğini bildiriyor. BBC ayrıca, Moskova'nın dokuz yıldır kendi parçası olarak gördüğü Kırım'ın son aylarda zaman zaman ateş altına alındığını da hatırlatıyor. Menzili 150 kilometreyi bulabilen GLSDB, yerden uzaktaki hedeflere küçük çaplı ve hassas güdümlü bombalar ateşleyebiliyor. Bloomberg, ABD'nin ilk kez yurt dışına GLSDB benzeri bir silah gönderdiğinin altını çizdi. BBC'deki haberde GLSDB füzeleriyle işgal kuvvetlerinin bulunduğu mevzilere 150 kilometreden füze fırlatılabileceği, doğudaki Rus ikmal hatlarının da vurulabileceği belirtildi. Kısa süre önce Abrams tanklarını Ukrayna'ya sevk edeceğini duyuran Washington'ın yeni silah paketinde, ek HIMARS füzeleri ve Javelin uçaksavarları da var. Pentagon sözcüsü Pat Ryder, GLSDB roketlerinin Ukrayna'ya daha uzun menzile erişme yeteneği sağlayacağını, ülkelerini savunmak ve topraklarını geri kazanmak için operasyonlar düzenlemelerine imkan vereceğini söyledi.

 

SAMP-T YOLA ÇIKIYOR

 

Avrupa ülkeleri Fransa ve İtalya ise, Rusya'ya karşı SAMP-T hava savunma sistemini sahaya çıkarıyor. Fransa, Cuma günü İtalya ve ABD ile yapılan görüşmelerin tamamlandığını duyurdu. Balistik ve kruz füzelerinin yanı sıra savaş uçaklarını 100 kilometreden vurabilen SAMP-T sistemi, 2000'li yılların başında geliştirildi. İlerleyen senelerde insansız hava araçlarını vurabilecek şekilde modernize edildi. SAMP-T, NATO sistemlerine entegre edilebiliyor. Türkiye, yalnızca 10 saniyede 16 farklı hedefi vurabilen SAMP-T hava savunma sisteminin ortak üretimi için 2017'de Fransa ve İtalya ile ortak çalışma başlattı. Proje, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle 2022 yılında yeniden canlandı. Ukrayna, uzun zamandır uçaksavar füze sistemi SAMP-T'yi bekliyordu. Ukrayna lideri Zelenskiy, Roma ve Paris yönetimlerinden söz konusu hava savunma sistemini istemişti