UKOME'de Toplu Taşımaya Zam Teklifi Reddedildi!

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplu ulaşıma ek zam gündemiyle toplanırken, yapılan toplu ulaşıma zam talebi reddedildi. 

 

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplu ulaşıma ek zam gündemiyle toplanırken, yapılan toplu ulaşıma zam talebi reddedildi. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi zam talebi için toplanırken, toplantıda toplu ulaşıma yapılan zam talebi reddedildi. 

 

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplu ulaşıma ek zam gündemiyle toplandı. Toplantıda Ä°BB’nin indirimli öÄŸrenci kartı tarifesi için "25 yaÅŸ altı olanlar standart tarife 78 TL, 25 -30 yaÅŸ sınırı 267 TL, 30 yaÅŸ üstü 390 TL" teklifi UKOME’de oy çokluÄŸu ile reddedildi. Öte yandan toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifi de hükümet temsilcilerinin oyları ile reddedildi.

 

ukome de toplu ulasima zam talebi reddedildi

 

Ä°ndirimli kartlara yaÅŸ düzenlemesi reddedildi

 

Toplantıda önce indirimli Ä°stanbulkart ücretlerinde düzenleme teklif görüÅŸüldü. Teklifte, 2009- 2022 yılları arasında verilen Ä°stanbulkart sayısı incelendiÄŸinde açık öÄŸretim dahil üniversite öÄŸrencilerinin toplamın yüzde 47'sini oluÅŸturduÄŸu kaydedildi. Örgün eÄŸitime devam eden tüm öÄŸrenciler, 25 yaÅŸ altı açık öÄŸretim ve uzaktan eÄŸitim üniversite öÄŸrencileri için 200 geçiÅŸin 78 TL olması yani mevcut öÄŸrenci indiriminden yararlanmaya devam edilmesi önerildi. 25-30 yaÅŸ arası açık öÄŸretim ve uzaktan eÄŸitim üniversite öÄŸrencileri için 200 geçiÅŸin 267 TL, 30 yaÅŸ üstü için 390 TL olması teklif edildi. Teklif, hükümet temsilcilerinin çoÄŸunluk oyları ile reddedildi.

 

Toplu ulaşıma zam teklifi

 

Özel halk otobüsü, minibüs, dolmuÅŸ, deniz ve taksici esnafının zor durumda kalması nedeniyle Ä°BB yönetiminden talep ettiÄŸi zam da teklif olarak gündeme geldi. Ä°BB yönetimi, UKOME gündemine toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifini sundu. Buna göre tam biletin 5.48 TL'den 8.22 TL'ye, taksi açılış ücretinin 7 TL'den 10.50 TL'ye, minibüs indi- bindi ücretinin 3.75 TL'den 5.63 TL'ye çıkarılması önerildi.

 

Teklifte, aralık ayından mart ayına kadar enflasyonun yüzde 33.92, akaryakıttaki fiyat deÄŸiÅŸim oranının yüzde 97.67 olduÄŸuna dikkat çekildi. Motorinin aralık ayında 10.30 TL iken bugün 22.27 TL olduÄŸu kaydedildi. Esnaf temsilcileri artan akaryakıt fiyatlarından ÅŸikayet ederek iÅŸlerini sürdürebilmeleri için bu zammın zaruri olduÄŸunu söylediler. Toplantıda söz alan Taksiciler Odası BaÅŸkanı Eyüp Aksu da, “Akaryakıt farkı verilsin biz de maÄŸdur olmayalım” talebinde bulundu.

 

Hükümet temsilcisi: Sadece özel sektöre zam yapılsın

 

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, zam teklifinin özel sektör için ayrı sunulmasını ve akaryakıt farkı için yüzde 30 oranında zam yapılmasını önerdi. Yücel, aralık ayında tam bilete yapılan yüzde 36'lık zamma dava açtıklarını, Ä°BB'nin verdiÄŸi toplu ulaşıma yapılacak zam için mahkeme kararının beklenmesini istedi. Tartışmaların ardından teklif oya sunuldu ve hükümet temsilcilerinin çoÄŸunluk oyları ile reddedildi. Esnaf temsilcileri karara tepki gösterdi.