Türkiye İçin Korkutan Deprem Uyarıları Gelmeye Devam Ediyor! 6 Şubat'ta Kıyametten Allah Korumuş!

ABD'li bilim insanı sismolog Roger Bilham 6 Şubat depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaparken dikkat çeken ifadeler kullandı. İşte detaylar..

 

Karar’da yer alan habere göre, Deprem kuşağında yer alan Türkiye için uyarılar gelmeye devam ediyor. Kahramanmaraş depreminin yaraları sarılmaya devam ettiği günlerde o yeni uyarı geldi. ABD'li bilim insanı tarafından gelen açıklama ile birlikte, gözler yeniden 6 Şubat tarihine dikildi. Peki, depremin nedeni ne? İşte tüm detaylar…

 

Son yaşanan Kahramanmaraş depreminin ardından, uzman isimlerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD'li bilim insanı tarafından yapılan değerlendirmeler ile birlikte deprem şiddetinin daha yüksek olabileceğine dikkat çekti. 2020 yılında Elazığ'da yaşanan depreminin ve 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş depreminin daha büyük olabileceği ihtimaline değindi.

 

DEPREMLER DAHA BÜYÜK OLABİLİRDİ

 

Türkiye'de son yıllarda yaşanan depremler üzerine düzenlenen bir çalıştaya katılan Colorado Üniversitesi'nde görev yapan sismolog Roger Bilham, önemli bir açıklama yaptı. Bilham, 2020 Elazığ Sivrice ve 2023 Kahramanmaraş depremlerinin aslında potansiyel olarak daha büyük olabileceğini ifade etti ve bunun nedenini açıkladı.

 

Bilham, "2020 ve 2023 depremleri normalde olduğundan daha büyük bir deprem olabilirdi, peki bunu engelleyen sebep ne onu dikkat çekmek istiyorum" dedi. Eğer 2020 depremi yaşanmasaydı ve bütün fay 2023 yılında kırılsaydı, depremin büyüklüğünün 8.2 hatta 8.4'e ulaşabileceğini belirtti. Ancak bu büyük depremi engelleyen faktörleri açıklayarak devam etti.

 

Bilham, bunu engelleyen faktörleri şu şekilde sıraladı:

 

Fayın Uzunluğu: Fay hattının uzunluğu, depremin büyüklüğünü etkileyen önemli bir faktördür. Fay Üzerindeki Bent Yan Büklümler, Engeller ve Bariyerler: Fay hattı üzerindeki bu yapılar, depremin yayılmasını ve büyüklüğünü kontrol eden önemli etkenlerdir.

 

Krip Hareketi: Doğu Anadolu Fay hattında keşfedilen "krip" hareketi, depremin etkisini azaltıcı bir rol oynar.

 

Derindeki Kayaların Özellikleri: Kayaların türü ve özellikleri, depremin davranışını etkiler. Serpentinite minerali gibi bazı kayalar, ani hareketlerde depremi sınırlayıcı bir etkiye sahiptir.

 

Bilham ve ekibi, bu nedenle derin analizler yaparak kayaların davranışlarının sıcaklık ve basınç koşullarına göre nasıl değiştiğini incelediler. Bulgularına göre, 100 santigrat derecede kayaların kayma direnci artar, ancak 3 kilometre veya daha derinlerde bu direnç kaybolur ve kayma daha kolay hale gelir.



Etiketler: