Tüp Mide Ameliyatı Ä°le Obezite Tedavisi Mümkün!

Özel Gözde KuÅŸadası Hastanesi hekimlerinden Genel Cerrah Op. Dr. UÄŸur Bulut, çağımızın hastalığı olarak toplumun büyük bir bölümünü etkileyen obezitenin, yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸimi ve tüp mide ameliyatıyla tedavi edilebildiÄŸini söyledi.

 

Özellikle pandemi nedeniyle daha hareketsiz bir yaÅŸam sürdüren insanların hızla kilo almaya baÅŸladığını belirten Bulut, boy ve kilo oranı gözetilerek hesaplanan vücut kitle indeksi (VKÄ°) 40'ın üzerinde olanların obez olarak kabul edildiÄŸini kaydetti.

 

Vücut kitle indeksi (VKÄ°) ne kadar yüksek ise obeziteye baÄŸlı ölüm riskinin de o kadar yüksek olduÄŸunu dile getiren Op. Dr. UÄŸur Bulut, "Obezite tedavisinde altın standart; diyet ve egzersiz. Bir diÄŸer deyiÅŸle yaÅŸam tarzının deÄŸiÅŸtirilmesidir. Bunlarda baÅŸarı saÄŸlanamayan hastalarda ise ilaç tedavileri, mide bypass ameliyatı ve tüp mide ameliyatı uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin başında gelir. Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık % 80'inin çıkarılmasıyla hacmin küçültülmesi saÄŸlanır. Böylelikle hastalar daha az acıkır ve az gıdayla tokluk hissi yaÅŸar" diye konuÅŸtu.

 

Ä°DEAL KÄ°LOYA ULAÅžMAK BÄ°R YILI BULUYOR

 

Tüp mide ameliyatının 16 - 60 yaÅŸ aralığındaki kiÅŸilere yapılabildiÄŸini belirten Op. Dr. UÄŸur Bulut operasyona iliÅŸkin ÅŸunları söyledi: "60 yaÅŸ üzerinde ise anestezi nedeniyle bu operasyonu tercih etmiyoruz. EÄŸer hastanın hayati riski varsa 16 yaşının altında da bu operasyon yapılabilmekte. Ameliyat hastanın vücut durumuna göre 45 dakika kadar sürüyor. Hastalarımız 3 günlük bir sürenin ardından taburcu olabiliyor. Hastanın ideal kilosuna ulaÅŸma süreci ise 1 yıl kadar sürüyor. Ameliyatın ardından mide saÄŸlığına direkt etki eden sigara ve alkolden uzak durmak büyük önem taşıyor. Karbonhidrat, yaÄŸlı yiyecekler ve asitli içecekleri tüketmemek gerekiyor. Bunların yerine hayvansal ürünler ve meyve sebzeler tüketilmeli"



Etiketler: