Ter Kokusu Nedenleri Nelerdir? Belirtileri Nedir?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de kokudur. Güzelliğe önem veren kadınlarda ter kokusu oluşuyor. Genellikle herkesin ilgilendiği ter kokusu sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih etmediği bu faktörün etkileri nelerdir? Nedenleri nedir? İşte cevabı haberimizde...

 

Vücut kokusu aslında vücudunuzun terli bölgelerinde yaşayan bakterilerin hatasıdır. Bakteriler koltuk altlarınız gibi nemli ortamlarda gelişir. Terlediğinizde, bu bölgelerde üremiş bakteriler terdeki bazı proteinleri asitlere ayırır. Bakterilerin bu işlem sonucu ürettikleri yan ürünlerde ter kokusuna sebebiyet vermektedir. Terinize karışan apokrin bezleri ve bakterilerin yanı sıra, sizi ter kokusu ve vücut kokusu geliştirmeye daha yatkın hale getirebilecek bazı etkenler vardır. Cildinizdeki mantar veya bakterilerin büyümesi, çok çürümüş kokuların ortaya çıkmasına neden olabilir. Karaciğer ve böbrek hastalığı gibi iç enfeksiyonlar da vücut kokusunu etkileyebilir.

 

Ter kokusu nasıl azalır?

 

Ter kokusuna bağlı olarak vücudumuzda oluşan kötü kokular sosyal yaşantımız için büyük bir problem halini alabilir, ancak neyse ki, çoğu durumda bu durum ciddi bir soruna işaret etmez.  Sabun veya duş jeli kullanın ve özellikle ter kokusuna eğilimli alanlarda bunları iyice köpürterek vücudunuzu temizleyin. Bunun yanında koltuk altlarınızı, kasıklarınızı ve cilt kıvrımlarınızı yıkamak için bir bez kullanmak etkili olabilir. Ayrıca sıcak, nemli alanlarda bulunuyor veya çalışıyorsanız günde iki kez duş alınabilir. Düzenli duşlar bir etki yapmıyorsa, antibakteriyel sabun veya benzoil peroksit içeren bir temizleyici kullanın. Bu yıkamalar cildinizdeki bakteri sayısını azaltmaya yardımcı olabilir; Deodorantlar koltuk altlarınızı bakteri için daha az misafirperver bir ev yapar. Ayrıca ter kokusunu sahip oldukları koku ile maskelemeye yardımcı olurlar. Bunun yanında ter önleyici yapılarıyla deodorantlar, terlemeyi azaltmak için ter bezlerini bloke eder. Çok fazla terlemez, ancak vücut kokusu alırsanız, deodorantlar günlük yaşamınızda size yardımcı olabilirler. Bunun gibi eğer kazak veya süveter kullanıyorsanız, terlemeyi önleyici ve deodorant olarak etiketlenmiş bir ürün aldığınızdan emin olun. Büyük bir ter kokusu alırsanız, daha yüksek oranda aktif bileşen içeren daha güçlü bir ürün arayın. Tezgah üstü ürünler sizi ferah tutmuyorsa, reçeteli terlemeyi önleyici / deodorant almak için doktorunuzla konuşmanız yararınıza olacaktır. Doğal lifler nefes alır ve terin buharlaşmasına izin verir. Cilde karşı ter tutan kumaşlardan kaçının. Bunlar vücut kokusunun gelişmesi için daha iyi bir üreme alanı sağlar. Egzersiz yaparken nemi emen kumaşları tercih edin. Alkolün bile terinizin kokusu üzerinde etkisi olabilir. Bu tür yiyecekleri düzenli olarak yerseniz, azaltmayı veya tamamen ortadan kaldırmayı deneyin ve bunun terinizin tatlandırılmasına yardımcı olup olmadığını görün.

 

Vücut kokusu için tıbbi tedaviler nelerdir?

 

Vücut kokusunu azaltmak için her şeyi yaptıysanız ve bir iyileşme fark etmiyorsanız, doktorunuza başvurun. Adresleme gerektiren farklı bir şey olabilir veya vücut kokusunu kontrol altına almak için daha güçlü bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. Reçeteli ter önleyiciler/deodorantlar, tezgah üstünden alabileceğinizden daha güçlü ve tipik olarak vücut kokusu için ilk tedavi adımıdır. Topikal ve oral antibiyotikler, cilt üzerindeki bakterileri azaltmaya yardımcı olabilir. Tedavi, ekrin bezlerinin ter üretme yeteneğini azaltır. Bu kalıcı bir düzeltme değildir ve tedavinin birkaç ayda bir tekrarlanması gerekir. Lazer tedavisi saç kıl köklerini azaltır, ancak ter kokusuna yardımcı olmayabilir Ter bezlerini çıkarmak için cerrahi işlem aşırı durumlarda yapılabilir.

 

Koltuk altı neden kokar?

 

Koltuk altı kokusunun sebepleri terleme bezlerinin çalışması ve vücuttan sıvı atılmasının sağlanması doğal bir süreçtir, ancak koltuk altında bulunan bakterilerin temizlenmemesi durumunda bu alanda koku oluşumu meydana gelmektedir.

 

Ter kokusunu gidermek için ne yapmalıdır?

 

Koltuk altı terbezlerinin çalışması ile doğal bir durum olan bu vücut eylemi yediklerimiz, içtiklerimizden özetle besinlerden kaynaklanan şekilde istenmeyen şekilde koku oluşturmaktadır. Yaz aylarında çok olduğu düşünülen terleme durumu aslında büyük şehirlerde yaz - kış demeden olabilir, bu durum örnekle toplumun bir arada yoğunlukla bulunduğu yerlerde gelişmektedir. Doğru rolon kullanımı ile ter kokusunu kapatabilir ve terlemenin önüne geçemesenizde ter kokusunun yerine hoş bir koku verebilir. Deodorantların içerikleri vermiş oldukları kimyasallar ile ter kokularının kapatılmasında aktif olmaktadır, burada dikkat edilmesi gereken konu cilde uygun olan deodorantların tercih edilmesidir. İçinde aliminyum olmayanları özellikle tercih edebilirsiniz. Pudralarda ortam nemlenmesini önleyeceği için ter bezlerinin çalışmasını engellemek yerine oluşan nemlenmenin kuru kalması ile koltuk altında terin aktifliğini önleme sağlayabilir.

 

Ter kokusu hangi hastalıkların belirtisidir?

 

Koku yapan besinler alınmadığı durumda da ter kokunuzda farklılık var ise bu durum bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Karaciğer ile ilgili bozulmalar, böbrek sorunları, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi eksiklik veya diyabet rahatsızlığı gibi sorunlar kokusu durumu gelmektedir. Koltuk altı kokusu giderme ve önlemek için alternatifler doğal olarak nelerdir bir bakalım bu konuda limon suyu, karbonat vb. ürünler görülebilir.



Etiketler: