Tarihin En Büyük Definesine Ulaşmak İçin Düğmeye Basılıyor!

Kolombiya hükümeti 300 yıl önce Karayipler’de batan efsane İspanyol kalyonu San Jose’deki altın ve değerli taşlardan oluşan ve değeri hesaplanamayan defineyi robot yardımıyla su üstüne çıkarmak için Nisan ayında düğmeye basılacağını açıkladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

O dönem İspanyol donanmasının en büyük gemilerinden biri olan San Jose, 7 Haziran 1708 gecesi Kolombiya’nın kuzey-batısındaki Rosario adaları açıklarında batırıldı. İspanya’da 1701-1712 yıllara arasında yaşanan taht kavgalarının en çatışmalı döneminde batırılan kalyon İspanya’nın Amerika kıtasındaki kolonilerinden Kral 5’inci Phillppe’in sarayına altın, gümüş ve değerli taşlar götürüyordu. Geminin 600 kişilik mürettebatından sadece bir kaçı kurtulabildi.

 

Geminin enkazının yeri bundan 7 yıl önce tespit edildi. Kolombiya yetkilileri enkaza ve içindeki seramik eşyalara zarar vermeden definenin çıkarılmasına başlanacağını bildirdi. 4,5 milyon dolara mal olacağı hesaplanan enkazın bulunduğu 600 metre derinliğe inebilen bir robot yardımıyla yürütülecek. Enkazın tam yeri define avcılarının kaçak dalış yapmalarını önlemek için gizli tutuluyor.